Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Review: Canon EOS R7

vrijdag 9 september 2022, 13:31 door | 6.217x gelezen | 4 reacties

In mei 2022 kondigde Canon twee nieuwe mirrorless camera's aan. Dit waren de EOS R10 en de EOS R7. Ik kreeg van Canon Nederland de EOS R7 mee op vakantie naar de Duitse Eifel en heb de camera daar onder de pijnbank gelegd. Wat ik van de camera vind, lees je in deze review.

Canon EOS R7

De Canon EOS R7 op de pijnbank van een kasteel in de Eifel.

Met de Canon EOS R en EOS RP stapte Canon in de wereld van de full frame mirrorless camera's. Het waren voorzichtige stapjes in de aanloop naar de EOS R5 en EOS R6, en natuurlijk de EOS R3.

Deze camera's hebben de lat hoog gelegd met een uitstekende IBIS en fantastische autofocus.

De Canon EOS R10 en EOS R7 zijn niet zozeer opvolgers, maar een vervolgstap om het mirrorless systeem ook naar de APS-C camera's te brengen.

Je weet wel, de camera's met een kleinere sensor. Deze had Canon al in het aanbod, de uitstekende EOS M camera's waaronder de EOS M50 II. Met de EOS R10 en EOS R7 krijg je echter de beschikking over de RF mount en alle objectieven die daarin beschikbaar zijn.

Canon EOS R7


De belangrijkste specificaties


Eerst wil ik de specificaties op een rijtje zetten. Niet allemaal, maar wat ik denk dat de belangrijkste zijn.

  • 32,5 Megapixel APS-C (1.6x) Canon CMOS sensor
  • ISO 100-32.000, uit te breiden tot ISO 51.200
  • Continu opnamen tot 15 fps met de mechanische sluiter en 30 fps met de elektronische sluiter
  • Dual Pixel CMOS AF II met 651 AF gebieden die 100% van het beeld gebruiken
  • 5.915 handmatig te selecteren AF punten, over 90% x 100% van het beeld
  • AF tracking voor mensen (oog, gezicht, en lichaam), dieren (oog, kop, en lichaam voor honden, katten, vogels, en veel meer dieren), auto en motoren in alle AF modes
  • AF gevoeligheid tot -5 EV
  • In body stabilisatie in 5 richtingen tot maximaal 7 stops
  • Sluiter tot 200.000 bewegingen gegarandeerd
  • Weather sealing
  • Dubbel UHS-II SD slot
  • WiFi en Blootooth connectie
  • 4K 60 fps met 7k oversampling, 1080p tot 120 fps, YCbCr4:2:0 8-bit of YCbCr4:2:2 10-bit wanneer HDR PQ of CLog3 is geselecteerd


De RF vatting accepteert alle objectieven met RF mount, en via de adapter de EF, TS-E, MP-E, en EF-s objectieven. De objectieven van het EOS-M systeem passen er niet op.

De Canon EOS R7 in detail


Ik kreeg de Canon EOS R7 een tijdje te leen voor een review, samen met het nieuwe RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM zoomobjectief. Ik nam deze mee op vakantie naar de Duitse Eifel. Gebruik in een realistische situatie, als het ware.

Maar niet voor ik deze nieuwe APS-C camera eens goed bekeken had.

Sized NH20220816 145104 bewerkt

Compact, en licht. De kitlens is een 18-150mm objectief, perfect als walk-around objectief. Zo heb ik de camera voor de review gebruikt.

De EOS R7 is een heel compacte camera, kleiner dan de EOS R5 en EOS R6. De camera heeft echter wel een vergelijkbare grip zodat de body goed in de hand ligt.

De body is 132,0 x 90,4 x 91,7 mm in afmeting en weeg met kaart en batterij 612 gram. Je ziet het verschil met de full frame EOS R5 (en ook R6) als je ze naast elkaar ziet.

Sized NH20220816 144810 bewerkt

De EOS R7 is kleiner en compacter dan de EOS R5. De sensormaat is daar natuurlijk (deels) verantwoordelijk voor. De grip is kleiner maar niet minder comfortabel.

Er zijn een aantal wijzigingen ten opzichte van de full frame R-modellen. De hoofdschakelaar is verplaatst en heeft de mogelijkheid om te schakelen naar camera of film.

Het scrolwiel bij de duim is geïntegreerd met de joystick, en er zit een AF/MF schakelaar aan de voorzijde van de camera.

Sized NH20220816 150510 bewerkt

De Canon EOS R7 in vogelvlucht.

Een scherm boven op de camera ontbreekt. Je vindt er het PASM wiel, een ISO knop, de film opnameknop en de M-Fn knop die toegang geeft tot een selectie van vijf programmeerbare functies.

Naast de hoofdschakelaar is er ook een LOCK knop om bepaalde knoppen en instelwieltjes te vergrendelen.

Het LCD scherm is volledig kantelbaar en heeft 1,62 miljoen pixels. Uiteraard is het een touchscreen voor de bediening van de camera, autofocus, en het menu. de elektronische zoeker is een OLED scherm van 2,36 miljoen pixels en een maximale verversing van 120 fps.

Sized NH20220816 164720

Het LCD scherm en de elektronische zoeker zijn niet top-of-the-line, maar meer dan voldoende voor een prettig gebruik van de camera.

De aansluitingen van de EOS R7 omvatten een USB-C, afstandsbediening, een micro-HDMI en zowel koptelefoon als microfoon. Je hebt de beschikking over twee UHS-II SD kaartsloten om je beelden op te slaan. De EOS R7 heeft ook de multi-functionele flitsschoen.

Sized NH20220816 150730 bewerkt

De LP-E6NH accu, twee UHS-II SD slots, een multi-functionele flitsschoen en alle benodigde aansluitingen waaronder koptelefoon.

Het menu en de mogelijkheden


De menu sturing van de Canon EOS R7 heeft geen echte verrassingen. Het is gelijk aan alle andere EOS modellen en volledig via knoppen en touchscreen te bedienen.

Er is een keur aan mogelijkheden tot persoonlijke instellingen van knoppen, scrolwieltjes, de custom knoppen C1 tot en met C3, en een mijn menu met meerdere tabbladen.

Sized NH20220816 152726 bewerkt

De menu opbouw is zoals elke EOS camera. Het aanpassen van de bediening is heel uitgebreid. In dit voorbeeld zie je een deel van de aanpassingen die je aan het AF systeem kunt doen.

De camera lijkt wel gericht te zijn op de hobbyist, aangezien je hetzelfde visuele systeem kunt gebruiken als wat ik terug gezien heb bij de EOS M50 camera's. Er zijn creatieve instellingen zoals fish-eye effect, miniatuur effect, en diverse andere filters, gericht op de JPEG fotograaf.

Sized NH20220816 151915 bewerkt

Hoe geavanceerd de mogelijkheden ook zijn, de EOS R7 heeft toch de speelse creatieve instelmogelijkheden voor een JPEG fotograaf.

In gebruik


Ik heb de video functies van de EOS R7 niet getest, ondanks dat de specificaties voor de videograaf heel interessant zijn. De 4K 60 fps vanuit 7K oversampling en het ontbreken van de 30 minuten opname limiet is heel aantrekkelijk. Bovendien heb je de beschikking over C-log3 en YCbCr4:2:2 10-bit.

Sized NH20220816 152247 bewerkt

Professionele video mogelijkheden zijn aanwezig, dit keer zonder opname limiet of risico voor oververhitting.


Ik heb natuurlijk wel wat gefilmd met de Canon EOS R7. Helaas alleen in 1080p (ik dacht toch echt dat ik de resolutie op 4K had staan, blijkbaar niet)

Voor deze review kijk ik echter alleen naar de mogelijkheden en het gebruik van de camera voor fotografie. De autofocus en snelheid in combinatie met de resolutie maakt de EOS R7 heel interessant voor actiefotografie.

De APS-C sensor geeft je bovendien een kleinere beeldhoek waardoor het brandpunt van je objectief 1,6x langer lijkt.

Sized NH20220816 152150 bewerkt

Een klein overzicht van een deel van de autofocus mogelijkheden.

De nieuwe combinatie van het scrolwiel en de joystick is heel erg wennen, zeker vanwege de muscle memory door het jaren gebruik van het scrolwiel los van de joystick. Ik bleef met mijn duim naar de verkeerde plek gaan wanneer ik het scrolwiel wilde gebruiken.

Desondanks is het handig omdat je beide bedieningen op één plek hebt. Het is gewoon even wennen. Ik mis echter wel het wieltje waar nu de hoofdschakelaar zit, die ik normaal gesproken geprogrammeerd heb voor de ISO. Ik moet nu eerst een knop indrukken om die te wijzigen.

Sized NH20220821 141626 3

Een rode wouw in de Duitse Eifel. Ik had even moeite met het rotatiewiel, omdat ik zo gewend ben aan de andere positie op de camera. Dat is even wennen. Helaas bleek er achteraf een flinke vettige veeg op het objectief te zitten waardoor het beeld wat dof is. (EOS R7 + RF-S 18-150mm op 150mm, ISO 100, f/7,1, 1/500 sec)

De positie van de hoofdschakelaar is dan weer een prettiger dan wat je bij de full frame EOS mirroless modellen ziet. Zeker de extra stand voor video is fijner dan de dubbele handeling die je moet uitvoeren met de full frame modellen.

De EOS R7 heeft de beschikking over automatische horizon level. Dit houdt in dat een scheve horizon automatisch gecorrigeerd wordt. Hoewel ik sceptisch was, werkt dit wonderlijk goed en het is zeker een meerwaarde.

Een andere optie, die ik niet echt gebruikt heb omdat de noodzaak er niet toe was, is de mogelijkheid tot pre-shooting. Daarmee kan de camera bij het half indrukken van de ontspanknop al beelden gaan opslaan.

Wanneer je dan de ontspanknop uiteindelijk indrukt wordt een serie foto's van een halve seconde voor je de ontspanknop indrukte opgeslagen.

Sized NH20220821 141623 bewerkt

Hoewel voor dit soort foto's niet echt nodig, stelt pre-shooting je in staat om al foto's te maken voor je de ontspanknop indrukt. Het softe beeld komt door de vettige veeg op het objectief, helaas.

Met 30 beelden per seconde heb je maar liefst 15 foto's opgeslagen voor het volledig indrukken van de ontspanknop. Zo ben je bijna nooit te laat voor de actie vast te leggen. Overigens, de EOS R7 is sneller dan de full frame modellen, die niet sneller gaan dan 20 beelden per seconde.

De resultaten


Het dynamisch bereik van de EOS R7 is kleiner dat van de full frame broertjes, voornamelijk vanwege de kleinere sensor in combinatie met de hoge resolutie. Dat wil niet zeggen dat het slecht is. Je kunt prima met ISO waarden tot 3.200 fotograferen, mits je belichting correct is.

Sized NH20220820 162148 3

Een opname met hoog dynamisch bereik, met ISO 1.600. Ruisniveau's zijn bij deze bewerking goed onder controle.

Met het oplichten van donkere delen zie je wel dat je niet veel verder dan 3 stops kunt gaan voor de ruis storend wordt. Met hogere ISO waarden wordt je sneller afgestraft, een normaal gevolg dat met elke camera gebeurd.

Nando EOS R7 DR

Extreem oplichten van schaduwen (belichting +0,5, schaduwen +100, hooglichten -100) levert aardig wat ruis op, maar het blijft bruikbaar. Maar net.


Nando EOS R7 DR 2

De originele, onbewerkte foto. (EOS R7 + RF-S 18-150mm op 18mm, ISO 1.600, f/8, 1/1000 sec).

De camera is snel, de autofocus nauwkeurig. De cropfactor is een voordeel wanneer een lange brandpuntafstand belangrijk is. Ik heb tijdens deze review alleen met de RF-S 18-150mm gefotografeerd, aangezien dit als kit aangeboden wordt. Ik verwacht dat de meesten de camera ook als dusdanig zullen gebruiken.

De RF-S 18-150mm is natuurlijk niet het beste objectief dat je kunt krijgen. Het is compact, plastic, heeft een groot zoombereik en is niet zo heel lichtgevoelig. Dit laatste vang je op met de ISO, natuurlijk. De beeldkwaliteit is voldoende voor normaal gebruik.

Sized NH20220820 121143

De 150mm brandpunt levert een beeldhoek op die overeenkomt met 240mm. Dit is een fantastisch bereik voor alledaags gebruik zoals dit stadsbeeld van Vianden (LU) (EOS R7 + RF-S 18-150mm op 76mm, ISO 400, f/9, 1/400 sec)

De volledige prestaties van de EOS R7 zullen pas tot recht komen wanneer een L-objectief gemonteerd wordt, of een van de prachtige goedkope primes die Canon in het aanbod heeft.

Conclusie


De Canon EOS R7 heeft me met gemengde gevoelens achtergelaten. Het is een heel mooie camera met uitstekende prestaties. Met name op video gebied biedt deze camera professionele mogelijkheden, wat niet onderschat mag worden.

Op fotografie gebied krijg je al snel het idee dat dit de mirrorless versie van de befaamde EOS 7D mark II is. Een actiecamera met een APS-C sensor die perfect is voor fotografie met langere brandpunten. Toch lijkt de camera ook erg gericht op de hobbyist. Met name de creatieve instelmogelijkheden, gericht op de JPEG fotograaf, versterkt dat gevoel.

Sized NH20220822 165203

Echternach (LU) in zwartwit. De EOS R7 heeft mogelijkheden om dit in camera te doen met de creatieve instellingen. Ik doe dit liever met een raw beeld in mijn nabewerking. (EOS R7 + RF-S 18-150mm op 54mm, ISO 400, f/9, 1/500 sec)

Hoewel de EOS R7 uitstekend zal presteren met een RF100-500L objectief, of een RF70-200L objectief, of welke ander RF L-objectief dan ook, denk ik dat het meer geschikt is voor de normale RF objectieven.

Denk daarbij aan de RF100-400 die ik onlangs gereviewed heb, of de RF primes die ik gebruikt heb in de Franse Tarn.

Sized NH20220821 124022

De EOS R7 met RF18-150mm objectief was klein en licht genoeg om deze tijdens de wandelingen door de Eifel aan de riem te hangen. Pas wel op dat je dan de frontlens niet aanraakt, vandaar dat ik bij het fotograferen van de rode wouw een flinke vettige veeg op de lens had.

In dit opzicht is de Canon EOS R7 met een adviesprijs van 1519 euro (1919 euro met RF-S 18-150mm) een camera die een beetje tussen wal en schip in valt. De prijs is te hoog voor de creatieve JPEG fotograaf, terwijl de fotograaf die dit bedrag uit wil geven waarschijnlijk niet zit te wachten op die creatieve functies.

Wat mij bevalt



  • Uitstekende resolutie
  • Ligt goed in de hand ondanks lichtgewicht en klein formaat
  • Combinatie scrolwiel en joystick werkt goed (maar vergt gewenning)
  • Betere plaatsing hoofdschakelaar, en bevat ook het schakelen naar video
  • Fantastische AF en AF tracking
  • IBIS
  • Fantastische video mogelijkheden
  • Dubbel kaartslot
  • Cropfactor ideaal voor wanneer lange brandpunten gewenst zijn
  • Goed dynamisch bereik
  • Auto level optie
  • Pre-shooting beschikbaar, tot een halve seconde voor het volledig indrukken van de ontspanknop
  • Dedicated AF/MF schakelaar op de camera body


Wat mij minder bevalt



  • Scrolwiel en joystick combinatie vergt veel gewenning
  • Je moet opletten om de camera bij aanzetten niet per ongeluk naar de filmfunctie te schakelen
  • Sluiter is luider dan verwacht
  • Hangt tussen consumenten camera en semi-professionele camera in
  • Micro HDMI aansluiting
  • Creatieve instelmogelijkheden misschien niet zinvol voor de doelgroep van deze camera
  • Camera liep regelmatig vast en vergde het verwijderen van de batterij om weer actief te worden


Sized NH20220820 122129

Echternach in prachtig zonlicht. (EOS R7 + RF-S 18-150mm op 18mm, ISO 400, f/9, 1/500 sec)

De camera liep regelmatig vast waarbij niets meer werkte, zelfs de hoofdschakelaar niet. Ik kon niet uitvinden waarom dat was. Het was nodig om de batterij enkele seconden te verwijderen om de camera weer aan de praat te krijgen.

Nadat ik terug was van de vakantie ben ik gaan zoeken naar een reden waarom de camera vast loopt. Het blijkt dat dit kan gebeuren wanneer je na het maken van de foto direct op de play knop drukt om de foto terug te kijken.

Canon is bezig om dit probleem op te lossen, en het zal niet lang duren voor een firmware update dit probleem zal oplossen. Het is in ieder geval iets om tot die tijd rekening mee te houden, want je kan er mooie momenten door missen.

Sized NH20220822 153930

Een foto van de ruïne van Beaufort. Terugkijken na het maken van de foto levert het risico op van het vastlopen van de camera. Dus is het even wachten op een firmware update. (EOS R7 + RF-S 18-150mm op 138mm, ISO 3.200, f/6,3, 1/4000 sec)

Voor wie is deze camera?


Dan komt de vraag voor wie deze camera geschikt is. Zoals gezegd vind ik dat moeilijk om te zeggen. Het is een fantastische (tweede) camera voor wie al een mirrorless camera heeft, of als camera voor B-roll bij het filmen.

Sized NH20220816 145232 bewerkt

De Canon EOS R7 is zeker een aanrader. Maar ik durf het niet een vervanger van de EOS 7D mark II noemen, hoewel deze zeker zo gebruikt kan worden.

De serieuze amateurfotograaf zal ook veel plezier aan de EOS R7 beleven, en de opties zijn goed genoeg om (voor een deel) te concurreren met de full frame modellen van Canon. In sommige gevallen zijn de mogelijkheden zelfs uitgebreider.

De EOS R7 is in zeker opzicht een volwaardige vervanger voor de EOS 7D mark II. De camera is razend snel, de autofocus fantastisch, en de cropfactor geeft je die extra vergroting.

Van de andere kant lijkt de EOS R7 toch ook gericht op de amateur die gewoon mooie foto's wil maken. De creatieve functies wijzen ook in die richting.

Vind je de kosten voor de EOS R7 te hoog? Dan is het altijd mogelijk om naar de Canon EOS R10 te kijken. De specificaties van deze camera is niet zo uitgebreid als die van de EOS R7, maar voor wie die niet nodig heeft kan de EOS R10 een goed alternatief zijn.

Wil je toch liever full frame? Dan is de EOS RP een overweging. Deze is goedkoper, maar je mist wel de moderne functies en mogelijkheden zoals IBIS en de uitstekende autofocus mogelijkheden.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

4 reacties

  1. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op zaterdag 17 september 2022 om 13:11  | reageer

    Nando, het valt mij op dat jouw review minder lovend is dan vele anderen. Jouw review is voor een deel gebaseerd op jouw eigen behoeftes en ervaringen met andere modellen van hetzelfde merk. Daar is op zich niets mis mee, maar dat is natuurlijk wel minder objectief. Niet dat de andere reviews meer objectief zijn, want er spelen vaak andere belangen een rol mee. Bijvoorbeeld levert een lovende review in tijdschrift dan een goed betaalde advertentiecampagne op van Canon. Wat jouw review mij zegt, is dat niet alles rozegeur en maneschijn is aan de besproken camera. Dat is natuurlijk goed. Het maakt het wel moeilijker om te overwegen al of niet tot aanschaf over te gaan.

  2. Nando
    Profiel Nando schreef op zondag 18 september 2022 om 16:55  | reageer

    @Donald Willemsen:
    Waarom is mijn review minder objectief, terwijl je tegelijkertijd belangen in andere reviews noemt?
    Mijn review is op mijn ervaringen als fotograaf gebaseerd, en geen promo voor de camera. Het is zo objectief als het maar kan. Je zou niet willen dat ik het mooier maak dan het is, alleen maar om je overweging te vereenvoudigen.

    Mijn advies, zet je wensen en eisen op een rij, op papier. En kijk op hoeveel punten de camera die wensen en eisen voldoet. Wees daarin ook objectief, en stel geen onredelijke wensen en eisen.

    Zo lang je maar niet denkt dat de camera betere foto's maakt dan je oudere camera. Je kunt hooguit de nieuwere technieken in je voordeel gebruiken, indien je ze ook echt nodig hebt.

  3. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op vrijdag 23 september 2022 om 01:07  | reageer

    @Nando, graag wil ik je antwoorden op jouw vraag. Jouw review is minder objectief, omdat je die vergelijkt met een andere Canon die je gewend bent te gebruiken. Jij hebt geen belang zoals tijdschriften die hebben. In die zin ben je dus wèl objectief. Zo bedoel ik het dus.
    Ik vond het echter opvallend dat er veel review hosanna roepen over R7 en jij juist niet op enkele punten, omdat je een paar punten noem die jou in het gebruik van de R7 storen, juist omdat je een andere camera gewend bent om te gebruiken. Dat waardeer ik. Voor mij ook punten om op te letten.
    Het verschil in reviews vind ik dus opvallend. Zie dat niet als een negatief punt, maar juist als een positief punt.
    Ik denk dat je me niet goed begrepen heb en misschien heb ik het ook wel niet goed uitgelegd. Ik besef heel goed dat het niet gemakkelijk is om een goede review te schrijven. Iedereen kiest zijn/haar eigen insteek. Ik heb in ieder geval wel weer wat opgestoken door jouw review en dat is alleen maar goed.

  4. peterheins
    Profiel peterheins schreef op zaterdag 29 oktober 2022 om 20:11  | reageer

    Prima review. Niks mis mee om de camera te beoordelen vanuit je eigen standpunt. Kritisch zijn mag best, niet elke nieuwe camera hoeft halleluja te zijn. Ik heb zelf de Canon RP gehad maar ben weer "terug " gegaan naar de D serie. Waarom? De R serie vind ik te compact, te licht. Ik heb liever meer gewicht op mijn Statief staan. En voor de D serie kan ik relatief goedkoop professionele L kopen. Ik heb nu de Canon 6D mark II en de 6D omdat ik ook weleens een bruiloft doe en dat in combinatie met allemaal L lenzen hoef ik niet de hoofdprijs te vragen en boet ik niet in, in kwaliteit. Zo maakt ieder zijn eigen keuzes.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.165 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord