Review: Sony A7R V mirrorless camera
vrijdag 30 december 2022, 20:10 door Nando Harmsen | 4.181x gelezen | 2 reactiesSony Nederland heeft een Sony A7R V beschikbaar gesteld voor een uitgebreide review. Ik nam deze camera mee naar Luxemburg om de voordelen en nadelen van deze prachtige mirrorless camera op een rijtje te kunnen zetten. Is de camera een upgrade waard, of toch niet?
De Sony A7R V is de langverwachte opvolger van de inmiddels drie jaar oudere A7R IV. De camera heeft een flinke upgrade gekregen die niet alleen softwarematig is, maar ook qua bouw. De A7R V komt wat uiterlijk grotendeels overeen met de A7 IV, waar ik eerder ook al een review over geschreven heb.
De belangrijkste specificaties
In grote lijnen is de nieuwe camera in alle aspecten verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. Zowel in de handeling en bediening door het design van de body en het nieuwe menu, maar ook in de opties die de camera biedt. Ik geef een selectie van specificaties
- 61 megapixel Back Side Illuminated CMOS sensor
- Verschillende Raw beeldformaten (61, 26 en 15 megapixels)
- Verbeterde AF met onderwerp herkenning via AI
- Objectherkenning uitgebreid met diverse dieren, insecten, treinen, vliegtuigen, auto's
- Tot 8 stops in-body stabilisatie
- Volledig beweegbaar scherm, met tilt-systeem
- Automatische focus bracketing met maximaal 299 beelden
- Pixel Shift multi-shot hoge resolutie modes
- Continu fotograferen tot maximaal 10 beelden per seconde (in JPEG of lossy compressed raw en mechanische sluiter)
- Filmen in 8K 25p en 4K 50p met 1,24x crop
- 4K 25p filmen zonder crop
- 10-bit 4:2:2, met S-log3, S-Cinetone en HLG video
- Elektronische zoeker met 9,44 miljoen OLED dots en tot 100 fps verversing
De sensor van de A7R V is hetzelfde gebleven als in de voorganger. Met 61 miljoen pixels is dit de hoogste resolutie die Sony biedt. Hoewel de sensordata natuurlijk op een betere manier verwerkt wordt, is het belangrijkste van wat de nieuwe camera biedt toch wel de zogenaamde AI AF mogelijkheden. Jawel, 'Artificial Intelligence'.
Het uiterlijk
Ik wil het eerst hebben over het uiterlijk van de camera. De A7R V is niet meer de compacte body die het eerst was. Gelukkig maar. De camera is groter en heeft zo meer houvast gekregen. Het grip is goed, en de knoppen zijn van betere kwaliteit. Je vindt alles waar je het bij een Sony camera kan verwachten.
Het belangrijkste verschil met alle andere Sony Alpha modellen is toch wel het LCD scherm. Dit is niet langer alleen een kantelscherm, maar het kan bovendien uitgeklapt worden. Hiermee heeft Sony het meest functionele scherm dat je maar kunt vinden. Iets waar andere fabrikanten jaloers op mogen zijn.
Het menu
Uiteraard heeft de Sony A7RV het nieuwe menu gekregen. Dat was natuurlijk onvermijdelijk. Hiermee is het een stuk eenvoudiger geworden om de camera instellingen te vinden en te wijzigen. Dat is ook wel nodig, want de hoeveelheid instelmogelijkheden zijn flink toegenomen met het nieuwe AI AF systeem.
Toch blijft het menu van Sony niet altijd even logisch, een euvel dat bekend is en wat niet (meer) verrassend is. Het echter wel jammer dat dit niet verbeterd wordt. Soms heb je gewoonweg een handleiding nodig, of hulp, om een functie te vinden of om te begrijpen wat een functie doet.
Bij elke menu optie kun je een hulpfunctie activeren zodat je een beschrijving krijgt van die bepaalde functie. Helaas is deze beschrijving heel erg summier, waardoor je niet veel wijzer wordt. De mogelijkheid om wat meer uitleg te geven is er voldoende, maar daarvan maakt Sony geen gebruik.
De autofocus mogelijkheden
Het autofocus systeem van de Sony A7R V is sterk verbeterd ten opzichte van de voorganger. Sony geeft aan dat het onderwerp tot maar liefst 60% beter herkend wordt, wat mogelijk is door de rekenkracht van de nieuwe processor.
Bovendien is het systeem nu uitgebreid zodat het niet alleen mensen en vogels herkend, maar ook veel meer soorten dieren, vogels, insecten, en daarbij ook auto's, treinen en vliegtuigen. Vreemd genoeg kan er niet alleen apart gekozen worden voor dieren en vogels, maar ook een combinatie van de twee.
Elke AF herkenning heeft een aantal instelmogelijkheden gekregen, waaronder de afstand die een onderwerp van een scherpstelpunt mag hebben voordat het gekozen wordt, hoe snel het overspringt op een ander onderwerp, en hoe gevoelig het systeem is. Bovendien kun je kiezen welke opties je wilt hebben, oog, hoofd en lichaam, of alle alleen oog en hoofd, of alleen ogen.
De opties zijn zo groot, dat het vinden van de beste mogelijke instellingen erg complex en tijdrovend kan zijn. Je zou er een hele studie aan kunnen wijden.
Autofocus in de praktijk
De autofocus werkt razendsnel en is accuraat. Het vindt het oog van een hond of persoon zonder veel problemen. Ook bij vogels pikt de camera er het juiste scherpstelpunt snel uit. Compleet vlekkeloos werkt het niet, ondanks de verbeterde AI AF mogelijkheden.
Bij snelle actie wil de autofocus er toch wel eens naast zitten. Ondanks de ingestelde dier-AF gaf de camera toch af en toe de voorkeur voor mensen. De camera kan moeite hebben om zichzelf te corrigeren wanneer de persoon uit beeld raakt en alleen het dier nog zichtbaar is.
Een Wilde eend tussen de takken door bleek ook lastig te zijn voor de AI AF. De autofocus bleef de takken als onderwerp herkennen. Uiteraard, dit is een heel lastige situatie, voor elke camera. De instellingen voor AF wijzigen zou misschien verbetering kunnen geven.
Hoe langer je met de camera werkt, hoe beter je zou kunnen inschatten hoe de AF ingesteld zou moeten worden. Hou er wel rekening mee dat je dan alles voor een heel specifieke situatie instelt, die voor een volgende situatie misschien minder goed werkt.
Hoewel de elektronische zoeker een enorme resolutie heeft, en een heel realistische weergave heeft, zal tijdens het focussen de resolutie aanzienlijk lager zijn. Dit is niet erg bij het eenmalig scherpstellen, maar bij continu focussen is het nut van de hoge resolutie beperkt.
Beeldsnelheid
Het is goed om te beseffen dat de Sony A7R V geen snelheidsmonster is. De maximale beeldsnelheid die behaald kan worden is 10 beelden per seconde, mits je de juiste instellingen hebt. Je moet de mechanische sluiter hebben en jpeg of lossy gecomprimeerd raw. Schakel je over naar een betere beeldkwaliteit, dan zakt de snelheid naar maximaal 7 beelden per seconde.
Voor veel mirrorless camera's is de beeldsnelheid bij een elektronische zoeker hoger. Bij de Sony A7R V is dit echter niet. Met jpeg of lossy gecomprimeerd raw haalt de camera in dat geval 8 beelden per seconde, of 5 met de hogere kwaliteit raw beelden.
Het is niet aan te raden om met een elektronische sluiter in de hoogste snelheid actiefotografie te beoefenen. Niet alleen heb je een lagere beeldsnelheid, maar het rolling shutter effect is aanzienlijk. Met de mechanische sluiter heb je hier geen last van, en bovendien een hogere beeldsnelheid.
De ISO prestaties en dynamisch bereik
Sony geeft een dynamisch bereik in zijn specificaties van 15 stops. Dit betekent dat je onder de meeste omstandigheden geen enkel probleem met uitgebeten wit of dichtgelopen zwart hoeft te hebben.
Belicht op de lichtste delen (Exposure to the Right) en haal de donkere delen op. Hoewel dit voor een groot deel ongestraft kan, geeft een belichtingstrapje nog steeds de beste kwaliteit op.
Andere mogelijkheden
Er zijn een aantal functies in de camera ingebouwd die het gebruiksgemak kunnen vergroten. Net als andere modellen is er een superresolutie modes. Door middel van pixelshift kan naar keuze vier of zestien foto's gemaakt worden. Samengevoegd levert dit een hogere resolutie op.
Er is nu ook focus bracketing mogelijk (focus stacking). Door middel van maximaal 299 foto's kan de camera automatisch het scherpstelpunt verleggen. Deze foto's zijn vervolgens samen te voegen tot een foto met een extreem grote scherptediepte.
Het is belangrijk om te vermelden dat zowel focus bracketing als pixelshift multi shooting weliswaar in de camera mogelijk is, maar het samenvoegen van de beelden moet op de computer gedaan worden.
Het is nu eindelijk mogelijk om een bulb-timer te gebruiken. Hiermee kun je de sluitertijd programmeren zodat je niet aan de limiet van 30 seconden zit. Zo hoef je niet langer gebruik te maken van een draadontspanner of afstandsbediening.
De Sony A7R V heeft nog wat andere mogelijkheden, zoals high speed USB-C power delivery een extra snelle WiFi transfer snelheid en volledig touchscreen mogelijkheden.
In de praktijk
Na een aantal weken kan ik zeggen dat de camera erg prettig in gebruik is. De body ligt redelijk goed in de hand en de knoppen hebben een goede respons: je merkt goed dat ze ingedrukt zijn. Ik ben nog steeds niet erg te spreken over de indeling van het menu. Hoewel een grote verbetering ten opzichte van het oude menu, is er nog steeds veel ruimte voor verbetering.
Het instellen van de autofocus is bijzonder complex, en de hoeveelheid mogelijkheden om het naar wens in te stellen is overweldigend. Dit is niet iets wat je zo even doet, en kan een aardig wat tijd en energie kosten.
Hoewel de AF snel en nauwkeurig is, heb ik niet bepaald het gevoel dat de AI toevoeging de autofocus opvallend sneller of nauwkeuriger maakt. Ik zou zowel de A7R V als de A7R IV naast elkaar moeten gebruiken om het te kunnen zien.
Het zijn vooral de kleine dingen die de camera prettiger in het gebruik maakt. Niet alleen het formaat van de body, maar ook de bulb timer en focus stacking zijn een paar van de handige functies die het gebruik prettig maakt. Maar vooral het LCD scherm is een fantastisch toevoeging. Goed gedaan, Sony.
Conclusie
De Sony A7R V is een fantastische camera. Hij is zeker niet perfect, maar het komt aardig dichtbij dat streven. Dat is niet zo'n goed nieuws voor de Sony A1. Ik heb het idee dat de Sony A7R V deze camera op veel gebieden voorbij streeft. Je hebt met de Sony A7R V dus meer camera voor meer dan 1000 euro minder.
Wat goed bevalt
- AF is uitgebreid voor meer herkenning van objecten
- Veel mogelijkheden voor AF in te stellen
- Het kantelscherm is fantastisch
- Keuze tussen SD of CF-express type A kaartjes
- Nette klepjes voor de aansluitingen
- Full-size HDMI poort
- Formaat van de camera is niet langer 'te klein'
- Automatische focus stacking
- Pixelshift multi-shooting
- Bulb-timer ingebouwd
- Goed dynamisch bereik
- Goede ISO prestaties
- Hoge resolutie elektronische zoeker
Wat minder goed bevalt
- Menu is (nog steeds) niet altijd even logisch of duidelijk
- AF instellen is bijzonder complex door teveel mogelijkheden
- Geen in-camera samenstellen super-resolutie
- Beeldsnelheid is erg gelimiteerd, vooral met de elektronische sluiter
- Sterk rolling shutter effect bij elektronische sluiter
- Opladen via USB geeft geen indicatie wanneer de camera opgeladen is.
- Customization van de camera is te uitgebreid aan het worden
- De zoeker schakelt naar een (veel) lagere resolutie tijdens scherpstellen
Upgraden of niet?
De Sony A7R V is wat resolutie betreft niet verandert ten opzichte van de voorganger. Ben je op zoek naar meer pixels, dan is een upgrade niet nodig. De beelden van deze vijfde versie van de A7R serie zullen niet beter zijn.
De camera is echter op veel fronten sneller en verbeterd. De AF is sneller, uitgebreider, en beter geschikt voor een groot aantal verschillende soorten onderwerpen. De camera body heeft een beter ontwerp en ligt beter in de hand.
Er is het nieuwe menu, dat zeker een vooruitgang is. Het LCD scherm is fantastisch in zijn flexibiliteit en bewegelijkheid. Zijn dit de dingen waar je op zoek naar bent, dan is een upgrade zeker de moeite waard. Is het nice-to-have, dan zal de Sony A7R IV nog steeds voldoende zijn.
Kortom, je moet voor jezelf beslissen of de hardware en software updates meerwaarde voor je hebben. Aan de hand daarvan kan je dan een goed doordachte keuze maken.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
2 reacties
-
jos schreef op dinsdag 3 januari 2023 om 14:34 | reageer
Goede dag, Als je deze vergelijkt met de a9ii . Wat is dan jou mening. Vooral voor vogelfotografie.
Bvd Jos -
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Tot 500 euro cashback op Sony gear
door Elja Trum
-
Een camera voor elke gelegenheid
door Nando Harmsen
-
Twee fouten die ik maakte op vakantie
door Elvira Smit
-
Sony kondigt de FE 28-70mm f/2 GM aan
door Nando Harmsen
-
Sony kondigt de A1 mark II aan, een nieuw topmodel camera
door Nando Harmsen
-
Kies voor spiegelreflex objectieven voor je mirrorless camera
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.300 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.