.jpg)
7 verkeerde ideeën die je ervan weerhouden om je fotografie te verbeteren
maandag 3 augustus 2020, 15:15 door Nando Harmsen | 9.676x gelezen | 43 reactiesLees jij wel eens artikelen en discussies over camera apparatuur, of over oude techniek en hoe de nieuwere camera's zoveel beter zijn? Of misschien ben je ervan overtuigd dat de manual stand de enige goede stand is om een goede foto te maken.
Wie weet geloof je niet dat er in JPEG een goede foto gemaakt kan worden, zoals ik in dit artikel met 10 tips voor de JPEG fotograaf uitgelegd heb. Of je ben gewoon huiverig voor het fotograferen in RAW.
Als je jezelf in een of meerdere van deze beweringen herkent, dan ben je niet de enige. Er gaan veel verschillende aannames de ronde over fotografie, die niet of slechts gedeeltelijk waar zijn. Ze kunnen een kern van waarheid bevatten, maar dat het uiteindelijk een eigen leven is gaan leiden.
Ik ben ervan overtuigd dat het geloven in deze dingen je ervan weerhouden om in je fotografie te groeien, of het heel moeilijk maakt om te groeien. In dit artikel heb ik zeven verkeerde ideeën en aannames verzameld.
1. Denken dat nabewerking niet nodig is
Er is nog steeds een groep fotografen die gelooft dat nabewerking niet nodig is. Ze zijn ervan overtuigd dat de foto uit de camera de waarheid is, en dat nabewerking dit geweld aan doet. In veel gevallen zijn ze er ook nog trots op dat ze een onbewerkte foto hebben.
Elke foto is in zekere zin een bewerkte foto. Doe je het niet zelf, dan doet de camera het voor je. De fabrikant heeft namelijk de bewerking ingebouwd in de software van de camera, zodat het signaal van je sensor omgezet wordt in een bruikbaar beeld.
Deze bewerking, dat een JPEG beeld oplevert, kun je tot op zekere hoogte nog beïnvloeden met cameraprofielen, film simulaties, of aanpassingen in contrast, helderheid en kleur. Geloof het of niet, je bent dan al aan het nabewerken.

Kort gezegd, zonder nabewerking kan er geen bruikbare foto zijn. Laat het over aan de camera, en je kunt in veel gevallen er vanuit gaan dat die bewerking niet optimaal is.
Wil je leren nabewerken, Photofacts Academy biedt een cursus Lightroom of Luminar 4 om je stap voor stap op weg te helpen.
2. Geloven dat fotograferen in RAW te moeilijk is
Veel fotografen zijn wat bang voor het RAW bestand. En dat is begrijpelijk, want het impliceert dat je het moet ontwikkelen, of nabewerken zoals dat tegenwoordig heet. Dit klink moeilijk, maar dit is het niet.

Alle instellingen van je camera zijn met het RAW bestand meegeleverd, en programma's als Lightroom, ON1, Capture Pro, Luminar, en nog veel meer, lezen die informatie en laten al een bewerkt beeld zien. Als je wilt kun je die met een druk op de knop laten wegschrijven als een JPEG bestand.
Of je verandert er kleine dingen aan, zoals de kleurtemperatuur, belichting, contrast, en al dat soort dingen die je met een RAW bestand kunt doen. Je hoeft het niet, je kunt het wel. Mocht je een fout maken en de foto is in je nabewerking niet goed, dan is het een kwestie van reset en je hebt het originele RAW bestand weer.
3. Een natuurlijk-licht-portretfotograaf zijn
Ben jij een natuurlijk-licht-portretfotograaf? Geef jij de voorkeur aan het fotograferen met bestaand licht? Of ben je een fotograaf je niet weet hoe je flitslicht op de juiste manier moet gebruiken? Want dat is vaak de reden om alleen met natuurlijk licht te fotograferen.
Veel fotografen die de voorkeur geven aan portretten met natuurlijk licht weten vaak niet hoe je het beste flitslicht kunt gebruiken. Wanneer je spreekt over flitslicht, zijn ze ervan overtuigd dat dit onnatuurlijk licht is, en dat je het altijd ziet dat er flitslicht is gebruikt. Ze wijken liever uit naar onacceptabel hoge ISO waarden, dan dat er extra licht wordt gebruikt.

Met een beetje kennis van het licht is het perfect mogelijk om het flitslicht naadloos met het bestaande licht te mengen, zodat je een heel natuurlijk ogende foto krijgt. Het kan de noodzaak voor verschrikkelijk hoge ISO waarden voorkomen en het kan verschrikkelijk lelijke schaduwen oplichten.
Het negeren van flitslicht, en jezelf een natuurlijk-licht-portretfotograaf noemen, maakt je geen betere fotograaf. Het beperkt alleen maar je mogelijkheden. Bedenk ook dat je niet altijd flitslicht nodig hebt. Maar als de kwaliteit van het licht niet goed is, moet je je niet beperken door je krampachtig aan de natuurlijk licht overtuiging te houden. Een goede foto is ten slotte belangrijker dan een principe.
Wil je hoe je flitslicht op de beste manier kunt gebruiken, Photofacts Academy biedt een cursus flitsfotografie op locatie om wegwijs te maken met deze technieken.
4. Overtuigd zijn dat handmatig belichting instellen de enige manier is voor een goede belichting
Er zijn nog steeds fotografen die denken dat een handmatige belichting de enige serieuze manier is om je camera in te stellen. Maar helaas, het levert geen betere foto's op, geen betere belichting, en geen betere beheersing van het licht.
Er wordt vaak vergeten dat een camera handmatig ingesteld wordt aan de hand van wat de belichtingsmeter in de camera aangeeft. Je kiest een diafragma en draait aan de sluitertijd tot de belichtingsmeter 0 EV aangeeft.

Wanneer je de camera op diafragma voorkeuze zet, gebeurt precies hetzelfde. Alleen draait de camera voor jou de sluitertijd naar de juiste waarde. Dat doet de camera ook naar gelang wat de belichtingsmeter aangeeft. Alleen gebeurt het sneller.
Mocht je beseffen dat de waarde die de belichtingsmeter aangeeft niet juist is, dan kun je in manual de sluitertijd de nodige stops af laten wijken. In diafragma voorkeuze doe je hetzelfde met de belichtingscorrectieknop.
Kortom, manual is niet beter dan een diafragma voorkeuze. Het is alleen maar... handmatig.
5. Teveel foto's maken van hetzelfde onderwerp
Ik zie wel eens fotografen honderden foto's maken van hetzelfde onderwerp. Vaak ook nog van dezelfde positie, of nagenoeg dezelfde positie. Dit is absoluut niet noodzakelijk, en het maakt je leven als fotograaf ook nog eens extra moeilijk.
Bedenk wat je met al die foto's moet doen. Alles moet geïmporteerd worden, gesorteerd, bewerkt, en dan moet je ook nog de beste eruit zoeken, wat niet altijd even makkelijk is. Wanneer je minder foto's maakt, wordt al dat werk een stuk eenvoudiger.

Continu foto's maken van hetzelfde onderwerp voelt ook een beetje als prijsschieten. Je blijft maar foto's maken, zonder echt na te denken over compositie of standpunt. Je tuurt maar door de zoeker, zonder je onderwerp echt te zien, hopende op die perfecte foto.
Begrijp me niet verkeerd, sommige soorten fotografie hebben wel voordeel van veel foto's maken. Denk daarbij aan actie fotografie in de breedste zin van het woord. Maak er echter geen sport van om zoveel mogelijk foto's te maken als het niet nodig is. Kwaliteit is beter dan kwantiteit.
6. Een overdaad aan foto's online plaatsen
Plaats jij wel eens foto's online? Op sociale media, foto community's zoals fora of fotodeel websites? Vraag je dan eens af hoeveel foto's van hetzelfde onderwerp je plaatst. Te veel schaad alleen maar.
Wanneer je iets fotografeert, plaats dan alleen de mooiste foto online. Niet eentje met 24mm brandpunt, en een met 16mm brandpunt, een van 10 meter afstand en ook nog een van 15 meter afstand. Kies de beste uit.

De voordelen van alleen de beste foto laten zien uit een serie heeft veel voordelen. Je laat alleen het beste van het beste zien, waar de mensen van onder de indruk raken, je overvoert de kijkers niet zodat ze geïnteresseerd blijven, en je maakt de naam een goede fotograaf te zijn, omdat je geen middelmatig werk laat zien.
Door naast de beste foto die je gemaakt hebt ook de middelmatige foto's uit die serie te laten zien, verander je de hele serie in een middelmatige serie, en valt die ene goede foto niet langer op.
7. Geloven dat de nieuwste camera betere foto's oplevert
De discussie over mirrorless camera's en spiegelreflex camera's is een goed voorbeeld hiervan. Er wordt al snel gezegd dat oude techniek achterhaald is, waardoor je de overtuiging zou kunnen krijgen dat jouw oudere camera, die misschien niet gebruik maakt van de nieuwste techniek, geen goede foto's meer maakt.
Niets is minder waar. Denk er aan dat jij als fotograaf de foto maakt, en dat een camera alleen je gereedschap is. Je hoeft niet de nieuwste te hebben, of de beste. Als de camera zijn werk naar behoren kan uitvoeren heb je niet iets anders nodig.

Natuurlijk kan het zijn dat je tegen je de grenzen van je camera aan loopt, waardoor je die ene foto niet kan maken. In dat geval is de camera aan vervanging toe. Niet omdat de camera niet goed is, maar omdat de camera niet (langer) geschikt is voor jouw soort fotografie.
Laat je dus niet gek praten door alle nieuwste snufjes van de nieuwere techniek. Het levert geen betere foto's op, maar wel een lege bank rekening. Jij maakt de foto, niet de camera.
Weet jij nog een verkeerde aanname in de fotografie?
Misschien weet jij ook een verkeerde aanname in de fotografie die de fotograaf eerder belemmert in zijn of haar fotografie, een die ik niet genoemd hebt. Vertel deze dan in een reactie onder dit artikel. Ik ben benieuwd welke jullie hebben.
.jpg)
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 35 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
43 reacties
-
-
Peter schreef op dinsdag 4 augustus 2020 om 07:47
De overtuiging dat een nieuw objectief je ineens een totaal andere en/of betere fotograaf maakt. Terwijl werken met de beperking van het werken met 1 objectief je wel een betere fotograaf maakt of kan maken (als je tijd en effort erin stopt om er echt mee te werken).
-
Nando schreef op dinsdag 4 augustus 2020 om 09:34
@Peter:
Ik schaar dat al snel onder het kopje "nieuwe camera" maar het is inderdaad ook een goed punt. Nummer 8, dus. Dank je wel -
Beno Munneke schreef op dinsdag 4 augustus 2020 om 12:24
nog een veel gemaakte fout: die ander maakt veel betere foto's dan ik dus ik hoef het niet te proberen.
Maar je kunt altijd meer dan je denkt!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Landschapsfotografie tip: fixeer je niet op je onderwerp
door Nando Harmsen
-
Landschapsfotografie tip: zorg voor contrast in je foto
door Nando Harmsen
-
Landschapsfotografie tip: gebruik doorkijkjes
door Nando Harmsen
-
Verlichte paddenstoelen (deel 2)
door Erik Nevels
-
Landschapsfotografie tip: maak ook verticale landschapsfoto's
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
52.522 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter
Facebook.

Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je ontvangt tevens wekelijks een mail met nuttige fotografietips.