Ton Vingerhoets

De wonderlijke (kleine) wereld van macrofotografie; deel 4

woensdag 28 april 2010, 22:25 door | 7,280x gelezen | 17 reacties

Toen ik lang geleden op de Kunstacademie hoorde over 'De kunst van het weglaten' wist ik niet waar ze het over hadden. 'Less is more' zeggen de Engelsen en inmiddels weet ik als geen ander wat dat betekent. In architectuurfotografie draait alles om de essentie van de vorm; minimalisme speelt een dominate rol. In de natuur met al zijn onvoorspelbare grilligheid komt die abstractie ook voor heb ik gemerkt. Macrofotografie geeft je de mogelijkheid dat aspect in beeld te brengen.

Geniale schoonheid van de eenvoud
Voor dit blog had ik eigenlijk een heel ander onderwerp in gedachten maar ik ben toch teruggegaan naar de natuurlijke habitat. Deze foto's heb ik alweer een tijd geleden gemaakt maar ik vindt ze prima weerspiegelen wat ik wil uitdrukken. Dat is de namelijk de geniale schoonheid van de eenvoud. Een erudiete oude man vertelde me onlangs dat je soms een mensenleven nodig hebt om erachter te komen dat eenvoud de sleutel is om de essentie van het bestaan te doorgronden.

Blad


Verwantschap met architectuur
Als er twee contrasten lijken te bestaan is het wel macro- en architectuurfotografie. Ik beoefen beide. Sommigen van jullie vinden me misschien een betere architectuur- dan macrofotograaf maar ik voel me door beide onderwerpen aangetrokken. Ik zie zelfs verwantschap. De zuivere, pure vormen en lijnen die in de natuur voorkomen zijn voor veel architecten dan ook een inspiratiebron. Soms is het organische zelfs een expliciet uitgangspunt bij het ontwikkelen van bouwwerken.

Top projectontwikkelaar Soho China's nieuwe project Galaxy dat wordt vormgegeven door Zaha Hadid Architects is helemaal ginspireerd op natuurlijke welvingen en vloeiende vormen. De green wave heeft duidelijk greep gekregen op de architectenwereld waar moeder natuur het design dicteert. En als we naar de curves en lijnen kijken in deze foto's is dat geen verkeerde beweging. Overigens zie ik dat ook terug in de Shanghai World Financial Tower die ik onlangs heb gefotografeerd.

Blad


DOF (Depth Of Field) en bokeh
In deel 3 heb ik al uitgewijd over bokeh. Deze shots zijn zonder uitzondering gemaakt met de Canon EF 100mm f/2.8 Macro, een messcherp objectief met een verdienstelijk bokeh. In dit geval heb ik voor de Canon 40D gekozen in plaats van de 5D mark II vanwege de scherptediepte. De cropper geeft op f/8.0 een redelijk scherptediepte en laat het bokeh werken. Met de Canon 5D mark II moet je in hetzelfde geval al snel naar f/11 of hoger en daar gaat bij veel objectieven al diffractie optreden. Ik blijf daarom zoveel mogelijk in de sweet spot.

Blad


Uit de hand versus statief
Automatisch heb ik een voorkeur voor macrofotografie uit de hand, iets dat de lichtgewicht Canon EF 100mm f/2.8 macro goed afgaat. Toch vereist het een geoefende hand! Wanneer ik met de EF 200mm f/2.8L + extension tube EF25 II aan de slag ga wordt uit de hand schieten al erg heikel. Overigens ga ik die extension tube ook i.c.m. de EF 100mm f/2.8 macro proberen waardoor je veel extremer shots kunt maken. De sluitertijden worden navenant zodat je vanaf statief moet fotograferen.

Blad


Extreme macrofotografie
Nu ik dat zo uitspreek ligt er in feite een uitdaging voor een bonusartikel over macrofotografie in het extreme. Eerder schreef ik dat ik me niet aangetrokken voel om libellen kamerbreed te portretteren maar aan de andere kant ben ik benieuwd wat een stapje verder in het macrodomein op kan leveren. Per slot van rekening is fotografie een niet aflatende ontdekkingsreis in een wereld waar alles mogelijk is. Misschien begeef ik hiermee me op glad ijs maar dat zien we dan wel weer.

Bloem


Waardige afsluiter
Of we aan het einde van de macroserie zijn gekomen hangt af van mijn voorgenomen uitstapje naar meer extreme macrofotografie. Als dat goed materiaal oplevert komt er een bonusblog en zoniet dan hoop ik dat deel 4 een waardige afsluiter is. Want we zijn feitelijk terug bij de oorsprong van alles; de essentie van de eenvoud, de schoonheid van het pure. Iets dat we als creatieven allemaal proberen te grijpen maar ons soms ontglipt. Misschien is dat wel de magie van fotografie..

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

17 reacties

 1. Brian dSLR.nl
  Profiel  Brian (dSLR.nl) schreef op woensdag 28 april 2010 om 23:04

  Er mooi artikel weer Ton.
  Ik ben blij dat er een deel 4 gekomen is en ik hoop dat je uitstapje meer geweldig materiaal op zal leveren. Wederom bedankt voor je goeie en duidelijke artikel.

 2. Niels
  Profiel  Niels schreef op donderdag 29 april 2010 om 06:54

  Een waardige (tenzij er nog een bonus inzit knipoog) afsluiter van je reis door de macrofotografie. Erge leuke reeks!

  Hopelijk ga je nog een uitstapje maken! vrolijk

 3. Leo
  Leo schreef op donderdag 29 april 2010 om 07:43

  Mooi verhaal Ton! Foto 3 en 5 vind ik het mooist.
  Het grappige van "pure" hoeft trouwens niet altijd mooi (qua schoonheid) te zijn, maar kan ook mooi in lelijkheid/gebrek zijn. Bijv. Fantastische bloem met een hapje eruit.

 4. Edward
  Profiel  Edward schreef op donderdag 29 april 2010 om 08:01

  Leuk artikel Ton. Het sluit goed aan bij de dingen die we de afgelopen dagen hebben besproken. Foto 1 en 3 spreken mij erg aan.....
  Ongelofelijk close en scherp. Ik weet inmiddels dat er nog genoeg onderwerpen voor je zijn in Beijing.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.988 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.988 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.