Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting ťn inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

De wonderlijke (kleine) wereld van macrofotografie; deel 4

woensdag 28 april 2010, 22:25 door | 8.214x gelezen | 17 reacties

Toen ik lang geleden op de Kunstacademie hoorde over 'De kunst van het weglaten' wist ik niet waar ze het over hadden. 'Less is more' zeggen de Engelsen en inmiddels weet ik als geen ander wat dat betekent. In architectuurfotografie draait alles om de essentie van de vorm; minimalisme speelt een dominate rol. In de natuur met al zijn onvoorspelbare grilligheid komt die abstractie ook voor heb ik gemerkt. Macrofotografie geeft je de mogelijkheid dat aspect in beeld te brengen.

Geniale schoonheid van de eenvoud
Voor dit blog had ik eigenlijk een heel ander onderwerp in gedachten maar ik ben toch teruggegaan naar de natuurlijke habitat. Deze foto's heb ik alweer een tijd geleden gemaakt maar ik vindt ze prima weerspiegelen wat ik wil uitdrukken. Dat is de namelijk de geniale schoonheid van de eenvoud. Een erudiete oude man vertelde me onlangs dat je soms een mensenleven nodig hebt om erachter te komen dat eenvoud de sleutel is om de essentie van het bestaan te doorgronden.

Blad


Verwantschap met architectuur
Als er twee contrasten lijken te bestaan is het wel macro- en architectuurfotografie. Ik beoefen beide. Sommigen van jullie vinden me misschien een betere architectuur- dan macrofotograaf maar ik voel me door beide onderwerpen aangetrokken. Ik zie zelfs verwantschap. De zuivere, pure vormen en lijnen die in de natuur voorkomen zijn voor veel architecten dan ook een inspiratiebron. Soms is het organische zelfs een expliciet uitgangspunt bij het ontwikkelen van bouwwerken.

Top projectontwikkelaar Soho China's nieuwe project Galaxy dat wordt vormgegeven door Zaha Hadid Architects is helemaal ginspireerd op natuurlijke welvingen en vloeiende vormen. De green wave heeft duidelijk greep gekregen op de architectenwereld waar moeder natuur het design dicteert. En als we naar de curves en lijnen kijken in deze foto's is dat geen verkeerde beweging. Overigens zie ik dat ook terug in de Shanghai World Financial Tower die ik onlangs heb gefotografeerd.

Blad


DOF (Depth Of Field) en bokeh
In deel 3 heb ik al uitgewijd over bokeh. Deze shots zijn zonder uitzondering gemaakt met de Canon EF 100mm f/2.8 Macro, een messcherp objectief met een verdienstelijk bokeh. In dit geval heb ik voor de Canon 40D gekozen in plaats van de 5D mark II vanwege de scherptediepte. De cropper geeft op f/8.0 een redelijk scherptediepte en laat het bokeh werken. Met de Canon 5D mark II moet je in hetzelfde geval al snel naar f/11 of hoger en daar gaat bij veel objectieven al diffractie optreden. Ik blijf daarom zoveel mogelijk in de sweet spot.

Blad


Uit de hand versus statief
Automatisch heb ik een voorkeur voor macrofotografie uit de hand, iets dat de lichtgewicht Canon EF 100mm f/2.8 macro goed afgaat. Toch vereist het een geoefende hand! Wanneer ik met de EF 200mm f/2.8L + extension tube EF25 II aan de slag ga wordt uit de hand schieten al erg heikel. Overigens ga ik die extension tube ook i.c.m. de EF 100mm f/2.8 macro proberen waardoor je veel extremer shots kunt maken. De sluitertijden worden navenant zodat je vanaf statief moet fotograferen.

Blad


Extreme macrofotografie
Nu ik dat zo uitspreek ligt er in feite een uitdaging voor een bonusartikel over macrofotografie in het extreme. Eerder schreef ik dat ik me niet aangetrokken voel om libellen kamerbreed te portretteren maar aan de andere kant ben ik benieuwd wat een stapje verder in het macrodomein op kan leveren. Per slot van rekening is fotografie een niet aflatende ontdekkingsreis in een wereld waar alles mogelijk is. Misschien begeef ik hiermee me op glad ijs maar dat zien we dan wel weer.

Bloem


Waardige afsluiter
Of we aan het einde van de macroserie zijn gekomen hangt af van mijn voorgenomen uitstapje naar meer extreme macrofotografie. Als dat goed materiaal oplevert komt er een bonusblog en zoniet dan hoop ik dat deel 4 een waardige afsluiter is. Want we zijn feitelijk terug bij de oorsprong van alles; de essentie van de eenvoud, de schoonheid van het pure. Iets dat we als creatieven allemaal proberen te grijpen maar ons soms ontglipt. Misschien is dat wel de magie van fotografie..

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

17 reacties

 1. Brian dSLR.nl
  Profiel  Brian (dSLR.nl) schreef op woensdag 28 april 2010 om 23:04  | reageer

  Er mooi artikel weer Ton.
  Ik ben blij dat er een deel 4 gekomen is en ik hoop dat je uitstapje meer geweldig materiaal op zal leveren. Wederom bedankt voor je goeie en duidelijke artikel.

 2. Niels
  Profiel  Niels schreef op donderdag 29 april 2010 om 06:54  | reageer

  Een waardige (tenzij er nog een bonus inzit knipoog) afsluiter van je reis door de macrofotografie. Erge leuke reeks!

  Hopelijk ga je nog een uitstapje maken! vrolijk

 3. Leo
  Leo schreef op donderdag 29 april 2010 om 07:43  | reageer

  Mooi verhaal Ton! Foto 3 en 5 vind ik het mooist.
  Het grappige van "pure" hoeft trouwens niet altijd mooi (qua schoonheid) te zijn, maar kan ook mooi in lelijkheid/gebrek zijn. Bijv. Fantastische bloem met een hapje eruit.

 4. Edward
  Profiel  Edward schreef op donderdag 29 april 2010 om 08:01  | reageer

  Leuk artikel Ton. Het sluit goed aan bij de dingen die we de afgelopen dagen hebben besproken. Foto 1 en 3 spreken mij erg aan.....
  Ongelofelijk close en scherp. Ik weet inmiddels dat er nog genoeg onderwerpen voor je zijn in Beijing.

 5. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op donderdag 29 april 2010 om 08:02  | reageer

  Persoonlijk vind ik dit de mooiste foto's uit je reeks. Macrofotografie optima forma, in al zijn puurheid, teruggebracht tot de pure essentie van het lijnenspel. Prachtig!

 6. Jack
  Jack schreef op donderdag 29 april 2010 om 08:05  | reageer

  3 is erg leuk, de anderen vind ik redelijk saai.

 7. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 29 april 2010 om 08:09  | reageer

  @Leo
  Zoals je zegt Leo, hier in China hebben ze andere esthetische opvattingen waardoor bepaalde dingen in mijn optiek een 'mooie lelijkheid' hebben.

  @Edward
  Dat was inderdaad een geweldige 'Photofacts friends meeting' die we hadden in Beijing. Nog een fijne tijd toegewenst in Xi'an en andere plaatsen in China!

 8. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op donderdag 29 april 2010 om 08:37  | reageer

  Goed geschreven!

  3 is prachtig als je het witte verticale lijntje weg cloned.

 9. Harry de Rooij
  Harry de Rooij schreef op donderdag 29 april 2010 om 11:33  | reageer

  Dat is interessant. Natuur en een zekere abstractie spreken mij wel aan.
  Je ziet dat ik niet in China ben. ASWOLK!!!!!!!!!!
  We gaan nu in het najaar

 10. PehrG
  PehrG schreef op donderdag 29 april 2010 om 17:05  | reageer

  Beste Ton,
  Foto 2 is grafisch knap gezien. Mijn voorkeur gaat evenwel uit naar de vierde foto, waar de bloem mooi los is gekomen van de achtergrond. Maar een fractie meer scherpte in foto 4 zou hem helemaal af maken (naar mijn mening). Bedankt voor uw inspirerende verhaal.

 11. EdC
  Profiel EdC schreef op donderdag 29 april 2010 om 18:10  | reageer

  Ton, dit is weer een mooi verteld verhaal van je. De krul in het blad van foto 3 is mooi gezien, maar jammer dat er nog een witte stok is te zien. Foto 5 in deze serie is mijn favoriet, maar misschien was-ie nog mooier geworden als alle witte bloemblaadjes in het scherptegebied terecht waren gekomen. Het insprireert mij om dat zelf te gaan ontdekken.

 12. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 30 april 2010 om 02:36  | reageer

  @Johannes Klapwijk & EdC
  Jullie opmerking snijdt hout; in eerste instantie stoorde me die witte stok niet zo direct in foto 3 maar m'n zienswijze is veranderd.

 13. onem
  Profiel  onem schreef op vrijdag 30 april 2010 om 21:42  | reageer

  Weer een mooi stukje schrijfwerk van ton. De derde foto spreekt mij weer enorm aan. Heb trouwens nu ook een extension tube besteld en ga hier zeker mee aan de slag. Zal mijn bevindingen wel hier laten zien. Ben benieuwd naar je bonus stukje aangezien extreme macro ook wel mooi kan zijn, dit hoeven natuurlijk niet alleen insecten te zijn maar een mooie houtnerf of een blad van een boom in de ochtend, ik zie nu zoveel moeglijkheden die je hiermee kunt maken.
  Bedankt

 14. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 1 mei 2010 om 03:23  | reageer

  @onem
  Bedankt voor je waardering! Ik hoop dat mijn macroserie heeft bijgedragen tot (meer) enthousiasme over deze tak van fotografie. Leuk om te lezen dat je de extension tube hebt aangeschaft en ik ben erg benieuwd naar je bevindingen.

 15. onem
  Profiel  onem schreef op zaterdag 1 mei 2010 om 13:24  | reageer

  Was zojuist even aan het kijken naar verschillende mogelijkheden en kwam op deze site om even aan te geven wat ook mooi kan zijn.

 16. jan
  jan schreef op zaterdag 1 mei 2010 om 14:12  | reageer

  @ onem
  Prachtige voorbeelden, niet alleen qua kleur, achtergrond en eenvoud, maar het is vooral ook de gevonden (of gecreëerde) reflectie die de dauwdruppels eyecatching maakt. Geduld en geweldig goed kijken loont ook hierbij.

 17. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 1 mei 2010 om 19:49  | reageer

  @onem
  Inderdaad zeer inspirerende foto's! Geweldig hoe zo'n onderwerp in verschillende benaderingen is uitgediept!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.138 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord