Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Fotograferen van een bos; groothoek of tele?

zaterdag 18 juli 2020, 14:41 door | 4.549x gelezen | 5 reacties

Sinds de digitale fotografie is er een sterke voorkeur ontstaan voor het fotograferen van landschappen met een groothoek of zelfs ultra-groothoek objectief. Hoe meer in beeld, hoe beter, was het verhaal daarachter. En dat is begrijpelijk, want je wilt zoveel mogelijk van dat mooie landschap vast leggen.

Een bos kan ook een mooi onderwerp zijn voor een landschapsfoto. Met al die bomen, die zo dicht bij elkaar staan, is de neiging om een groothoek te gebruiken misschien zelfs groter. En inderdaad, met een groothoek krijg je meer bomen in beeld. Maar toch zal het bos minder dicht lijken, en de bomen verder van elkaar staan.

Nando fotograferen bos 5

Door groothoek in een bos te gebruiken komen de bomen ver van elkaar te staan. (EOS 5D3 + 17mm - ISO50 - f/11 - 1,3 sec)


We kennen allemaal het comprimerende effect van een tele-objectief. Afstanden lijken in elkaar gedrukt te zijn. Met groothoek gebeurt juist het omgekeerde. Afstanden worden uit elkaar getrokken.

Maak je in een bos een foto met een groothoek, zal door dit effect de afstand tussen de bomen onderling groter lijken, zodat het bos open en toegankelijk wordt. Neem je een tele-objectief om een bos te fotograferen, dan wordt de afstand tussen de bomen onderling kleiner. Hierdoor zal het bos heel dicht en compact worden.

Je zou het gevoel kunnen hebben dat je door tele-objectief minder bomen op de foto zult krijgen, maar doordat de bomen als het ware op elkaar gedrukt worden, zal het tegenovergestelde gebeuren.

Nando fotograferen bos 3

Een bos met groothoek. Het geeft het bos een open karakter (EOS 5D3 + 40mm - ISO100 - f/6,3 - 1/5o sec)


Nando fotograferen bos 4

Door hetzelfde bos met een tele-objectief te fotograferen, krijgt het bos een gesloten karakter (EOS 5D3 + 200mm - ISO100 - f/11 - 1/15sec)


Ga je fotograferen in een bos, bedenk dan welk effect je wilt bereiken. Zoek je een foto van een bos met een open karakter, waarbij de bomen relatief ver van elkaar staan, gebruik dan een groothoek. Zoek je een foto met een dicht bos, dat ondoordringbaar is, kies dan voor een tele-objectief.

Er is hierin geen goed of fout, het is een kwestie van een keuze die je als fotograaf maakt. Weet je niet wat je het mooiste vindt? Maak dan een foto met zowel groothoek als tele, en kijk op je gemak thuis.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

5 reacties

  1. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op zondag 19 juli 2020 om 00:17  | reageer

    Leuk artikel en het klopt allemaal. Maar wat doe je dan in feite als je een groothoek of een tele gebruikt? Ik denk dat je dan niet de feitelijke situatie weergeeft op de foto. De groothoek heeft immers het effect van een open bos weer te geven en een tele juist het tegenovergestelde. Wil je dus de feitelijke toestand weergeven, dan moet je niet kiezen voor groothoek of tele, maar voor bijvoorbeeld een 50mm lens (bij full frame) of een 35mm bij een APSC-sensor.

  2. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 21 juli 2020 om 09:59  | reageer

    @Donald,
    Daar heb je gelijk in, maar dat geldt niet alleen voor een bos, maar voor alle fotografie. Wil je dat alles overeenkomt zoals we het zien, dan moet je altijd 50mm gebruiken en de rest niet meer.
    Het gaat er meer om dat je je onderwerp fotografeert vanuit je eigen ervaring en gevoel, in dit geval het bos vastleggen zoals je het ervaart in plaats van hoe het is.
    Loop je door een bos en denk je: "wat een dicht bos, geheimzinnig en ondoordringbaar," gebruik dan geen groothoek maar benadruk dat gevoel door een tele te gebruiken.

  3. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 21 juli 2020 om 10:24  | reageer

    @Nando, je hebt natuurlijk groot gelijk. Een gevoel weergeven wat je hebt, als je er bent, is waar het om gaat in de fotografie. Ook het gevoel opwekken bij de kijker naar de foto speelt ook een rol. Ik wilde enkel duidelijk maken dat de 'werkelijkheid' gemanipuleerd wordt door het gebruik van tele, groothoek en zelfs filters. Wat je zegt is dus helemaal waar. Een foto mag/moet een emotie oproepen.

  4. Tom Hoekstra
    Tom Hoekstra schreef op dinsdag 21 juli 2020 om 18:53  | reageer

    Hoewel ik meestal "de verkeerde lens" bij me heb voor het plotseling opkomende idee, zou ik in deze situatie met de 50mm een panorama foto maken. Toch de compactheid van het bos en zo breed als ik zelf wil zonder restrictie van de groothoek.

  5. Nando
    Profiel Nando schreef op woensdag 22 juli 2020 om 13:20  | reageer

    @Tom; een goed idee. Ik verwacht wel dat je, doordat je de foto gaan verkleinen tot een bruikbaar formaat, er toch een groothoek effect zal optreden. Maar het is een mooi experiment om te gaan doen.
    Dank je voor het idee vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord