Elja Trum

Fotograferen met een 50mm objectief

vrijdag 14 augustus 2015, 10:06 door | 42.609x gelezen | 20 reacties

Fotograaf Bert Stephani is momenteel bezig met een persoonlijk project waarbij hij 50 dagen lang dagelijks een aantal foto's met een 50mm objectief maakt. Inspiratie om zelf ook weer eens wat meer met mijn 50mm objectief te werken en reden om eens een artikeltje aan dit betaalbare en prachtige objectief te wijden.

Canon 50mm f/1.4 en f/1.8

Een 50mm objectief wordt ook wel een standaard objectief genoemd. Deze brandpuntsafstand is relatief gemakkelijk te produceren en daardoor heeft elk fotomerk wel een betaalbare 50mm in het assortiment. Daarbij zijn deze objectieven ook nog eens erg lichtsterk; voor nog geen 100 euro koop je al een 50mm f/1.8 objectief van bijvoorbeeld Canon of Nikon.

Ondanks de lage prijs is de kwaliteit van een 50mm objectief ontzettend hoog. Je kunt er prachtige foto's mee maken van een kwaliteit waar je kit-lens alleen maar van kan dromen. Met meer contrast en meer scherpte. Ondanks dat de 50mm ook binnen het bereik van de gemiddelde kit-lens valt is dit objectief dus ook voor beginners een absolute aanrader.

Heb je wat meer te spenderen dan kun je ook gaan voor de f/1.4 of zelfs een f/1.2 variant. In beeldkwaliteit ga je er dan echter niet heel veel op vooruit, wel in bouwkwaliteit. De f/1.8 is daarom al een uitstekende keuze (en de lichtsterkere varianten zijn relatief duur).

Bloem geschoten met een 50mm objectief

Scherptediepte


Een lichtsterk objectief heeft een aantal voordelen; zo heb je minder licht nodig om een foto te kunnen maken bij een bepaalde sluitertijd en doorgaans is de beeldkwaliteit bij lichtsterke objectief ook merkbaar beter. Een belangrijk extra voordeel is het gemak waarmee je gebruik kunt maken van een kleine scherptediepte in je foto's.

De scherptediepte is het gedeelte van je foto dat scherp is. Dat slechts een klein deel van je fotoo scherp is kun je als nadeel zien, maar je kunt het ook in je voordeel gebruiken door de aandacht in de foto naar je onderwerp te trekken. De voor- en achtergrond zijn immers onscherp en leiden dus minder af dan bij een foto waarbij alles scherp is.

Persoonlijk vind ik het gebruik van scherptediepte een belangrijke manier om je foto's wat extra's mee te geven. Bij een 50mm objectief is de onscherpte (bokeh genaamd) daarnaast ook nog erg mooi; meestal een zacht romig effect. Dat doet het gewoon erg goed in je foto!

Romige achtergrond onscherpte met een 50mm objectief


Veelzijdig


Ondanks dat een 50mm objectief een vast brandpuntsafstand heeft (je kunt er dus niet mee in- en uitzoomen) kun je er erg veelzijdige foto's mee maken. Van portret tot landschap, je kunt er veel kanten mee op. Omdat 50mm objectieven zo lichtsterk zijn kun je ze ook goed gebruiken in wat donkere ruimten; denk bijvoorbeeld aan een concertzaaltje.

Daarbij is het kleine objectiefje ook lang niet zo opvallend en indringend als een flinke teletoeter op je camera. Je kunt er dus ook onopvallend mee aan de slag. In plaats van in- en uitzoomen moet je nu je voeten gebruiken om iets dichterbij te halen. In de meeste gevallen geen enkel probleem.

Robin met 50mm

Een 50mm objectief geeft je een aantal beperkingen. Maar met die beperkingen kun je snel leren te werken. Je gaat hierdoor beter op je compositie letten omdat je gedwongen wordt er beter over na te denken en jezelf ook daadwerkelijk te verplaatsen. Daarnaast helpen de eigenschappen van het objectief je om mooiere foto's te maken. Een 50mm objectief is dus een echte aanrader!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 14 augustus 2015.
De eerste publicatiedatum is maandag 5 oktober 2009, 20:57.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

20 reacties

 1. mmmfotografie
  mmmfotografie schreef op maandag 5 oktober 2009 om 21:15

  Ik heb beide objectieven en mijn voorkeur gaat echt uit naar de de 1.4. De 1.8 heb ik als reserve. Leuk om te zien dat er een filter op de 1.8 zit die bijna even veel kost als het objectief zelf en het is ook het enige echt stuk glas bij de 1.8.

  Marcel

  ps. op mijn camera zijn het 65mm lenzen en ik noem het altijd een lens met voetzoom.

 2. Robbie Veldwijk
  Profiel  Robbie Veldwijk schreef op maandag 5 oktober 2009 om 21:19

  Bert veroorzaakte bij mij dus al hetzelfde... Ik wilde ook weer meer gaan fotograferen met mijn 50mm en dat heb toen die avond ook gedaan. Ik ben zelf nog zeer tevreden met mijn 50mm aankoop, want het is en blijft een geweldige lens! Ik heb er nu ook een "Hoya Close-Up 4+ 52mm" filter voor gekocht. Leuk artikel heb je hier geschreven, ik vind die boom trouwens een erg mooi plaat!

 3. Marcel
  Marcel schreef op maandag 5 oktober 2009 om 21:23

  Mmmm, sorry, maar ik had toch iets meer van dit artikel verwacht.
  Allereerst, een 50mm objectief is helemaal niet persé een f/1.8.
  Ja, er zijn diverse lichtsterke 50mm's, maar je kunt niet in z'n algemeenheid stellen dat "50mm objectieven zo lichtsterk zijn", of "Bij een 50mm objectief is de onscherpte (bokeh genaamd) daarnaast ook nog erg mooi;". Dat geldt absoluut niet voor elk 50mm objectief, en ook niet voor elk lichtsterk 50mm objectief.
  Voorbeeld: de smc Pentax M 50mm f/1.7 heeft een compleet andere bokeh dan de smc Pentax FA 50mm f/1.4. Heb ze beide, en de M is veel rustiger dan de volautomatische FA.

  Bovendien is er misschien bij Nikon en Canon een 50mm van minder dan 100 euro, maar hoe zit dat bij Sony (SAL-50F14, ca 300 euro) Olympus (cropfactor 2, vrijwel onbruikbaar als standaardlens!), Pentax (FA50 voor ca 250 euro) etc ?

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 5 oktober 2009 om 21:33

  @Marcel; Bedankt voor je aanvullingen, ik lees ze graag!

  Ik heb me inderdaad gericht op de twee grotere merken en niet in detail gekeken naar de overige merken. Volgens mij is het meerendeel van de 50mm objectieven toch echt lichtsterk. Je moet je best doen om er eentje te vinden die een minimaal diafragma groter dan f/2.8 heeft.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.161 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord