100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Fotograferen met een 50mm objectief

vrijdag 14 augustus 2015, 10:06 door | 43.692x gelezen | 20 reacties

Fotograaf Bert Stephani is momenteel bezig met een persoonlijk project waarbij hij 50 dagen lang dagelijks een aantal foto's met een 50mm objectief maakt. Inspiratie om zelf ook weer eens wat meer met mijn 50mm objectief te werken en reden om eens een artikeltje aan dit betaalbare en prachtige objectief te wijden.

Canon 50mm f/1.4 en f/1.8

Een 50mm objectief wordt ook wel een standaard objectief genoemd. Deze brandpuntsafstand is relatief gemakkelijk te produceren en daardoor heeft elk fotomerk wel een betaalbare 50mm in het assortiment. Daarbij zijn deze objectieven ook nog eens erg lichtsterk; voor nog geen 100 euro koop je al een 50mm f/1.8 objectief van bijvoorbeeld Canon of Nikon.

Ondanks de lage prijs is de kwaliteit van een 50mm objectief ontzettend hoog. Je kunt er prachtige foto's mee maken van een kwaliteit waar je kit-lens alleen maar van kan dromen. Met meer contrast en meer scherpte. Ondanks dat de 50mm ook binnen het bereik van de gemiddelde kit-lens valt is dit objectief dus ook voor beginners een absolute aanrader.

Heb je wat meer te spenderen dan kun je ook gaan voor de f/1.4 of zelfs een f/1.2 variant. In beeldkwaliteit ga je er dan echter niet heel veel op vooruit, wel in bouwkwaliteit. De f/1.8 is daarom al een uitstekende keuze (en de lichtsterkere varianten zijn relatief duur).

Bloem geschoten met een 50mm objectief

Scherptediepte


Een lichtsterk objectief heeft een aantal voordelen; zo heb je minder licht nodig om een foto te kunnen maken bij een bepaalde sluitertijd en doorgaans is de beeldkwaliteit bij lichtsterke objectief ook merkbaar beter. Een belangrijk extra voordeel is het gemak waarmee je gebruik kunt maken van een kleine scherptediepte in je foto's.

De scherptediepte is het gedeelte van je foto dat scherp is. Dat slechts een klein deel van je fotoo scherp is kun je als nadeel zien, maar je kunt het ook in je voordeel gebruiken door de aandacht in de foto naar je onderwerp te trekken. De voor- en achtergrond zijn immers onscherp en leiden dus minder af dan bij een foto waarbij alles scherp is.

Persoonlijk vind ik het gebruik van scherptediepte een belangrijke manier om je foto's wat extra's mee te geven. Bij een 50mm objectief is de onscherpte (bokeh genaamd) daarnaast ook nog erg mooi; meestal een zacht romig effect. Dat doet het gewoon erg goed in je foto!

Romige achtergrond onscherpte met een 50mm objectief


Veelzijdig


Ondanks dat een 50mm objectief een vast brandpuntsafstand heeft (je kunt er dus niet mee in- en uitzoomen) kun je er erg veelzijdige foto's mee maken. Van portret tot landschap, je kunt er veel kanten mee op. Omdat 50mm objectieven zo lichtsterk zijn kun je ze ook goed gebruiken in wat donkere ruimten; denk bijvoorbeeld aan een concertzaaltje.

Daarbij is het kleine objectiefje ook lang niet zo opvallend en indringend als een flinke teletoeter op je camera. Je kunt er dus ook onopvallend mee aan de slag. In plaats van in- en uitzoomen moet je nu je voeten gebruiken om iets dichterbij te halen. In de meeste gevallen geen enkel probleem.

Robin met 50mm

Een 50mm objectief geeft je een aantal beperkingen. Maar met die beperkingen kun je snel leren te werken. Je gaat hierdoor beter op je compositie letten omdat je gedwongen wordt er beter over na te denken en jezelf ook daadwerkelijk te verplaatsen. Daarnaast helpen de eigenschappen van het objectief je om mooiere foto's te maken. Een 50mm objectief is dus een echte aanrader!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 14 augustus 2015.
De eerste publicatiedatum is maandag 5 oktober 2009, 20:57.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

20 reacties

  1. mmmfotografie
    mmmfotografie schreef op maandag 5 oktober 2009 om 21:15  | reageer

    Ik heb beide objectieven en mijn voorkeur gaat echt uit naar de de 1.4. De 1.8 heb ik als reserve. Leuk om te zien dat er een filter op de 1.8 zit die bijna even veel kost als het objectief zelf en het is ook het enige echt stuk glas bij de 1.8.

    Marcel

    ps. op mijn camera zijn het 65mm lenzen en ik noem het altijd een lens met voetzoom.

  2. Robbie Veldwijk
    Profiel  Robbie Veldwijk schreef op maandag 5 oktober 2009 om 21:19  | reageer

    Bert veroorzaakte bij mij dus al hetzelfde... Ik wilde ook weer meer gaan fotograferen met mijn 50mm en dat heb toen die avond ook gedaan. Ik ben zelf nog zeer tevreden met mijn 50mm aankoop, want het is en blijft een geweldige lens! Ik heb er nu ook een "Hoya Close-Up 4+ 52mm" filter voor gekocht. Leuk artikel heb je hier geschreven, ik vind die boom trouwens een erg mooi plaat!

  3. Marcel
    Marcel schreef op maandag 5 oktober 2009 om 21:23  | reageer

    Mmmm, sorry, maar ik had toch iets meer van dit artikel verwacht.
    Allereerst, een 50mm objectief is helemaal niet persé een f/1.8.
    Ja, er zijn diverse lichtsterke 50mm's, maar je kunt niet in z'n algemeenheid stellen dat "50mm objectieven zo lichtsterk zijn", of "Bij een 50mm objectief is de onscherpte (bokeh genaamd) daarnaast ook nog erg mooi;". Dat geldt absoluut niet voor elk 50mm objectief, en ook niet voor elk lichtsterk 50mm objectief.
    Voorbeeld: de smc Pentax M 50mm f/1.7 heeft een compleet andere bokeh dan de smc Pentax FA 50mm f/1.4. Heb ze beide, en de M is veel rustiger dan de volautomatische FA.

    Bovendien is er misschien bij Nikon en Canon een 50mm van minder dan 100 euro, maar hoe zit dat bij Sony (SAL-50F14, ca 300 euro) Olympus (cropfactor 2, vrijwel onbruikbaar als standaardlens!), Pentax (FA50 voor ca 250 euro) etc ?

  4. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op maandag 5 oktober 2009 om 21:33  | reageer

    @Marcel; Bedankt voor je aanvullingen, ik lees ze graag!

    Ik heb me inderdaad gericht op de twee grotere merken en niet in detail gekeken naar de overige merken. Volgens mij is het meerendeel van de 50mm objectieven toch echt lichtsterk. Je moet je best doen om er eentje te vinden die een minimaal diafragma groter dan f/2.8 heeft.

  5. Marcel
    Marcel schreef op maandag 5 oktober 2009 om 22:17  | reageer

    Klopt, een 50mm prime met een diafragma kleiner dan f/2.8 vindt je praktisch niet.
    Maar er is wel al een wereld van verschil tussen f/1.4-1.8 en f/2.8, zowel qua licht als scherptediepte.
    Een f/1.4 of f/1.8 kun je bij kampvuur/een schemerlamp nog goed gebruiken (zonder de ISO echt belachelijk hoog te zetten) en een f/2.8 is daar toch nét iets minder voor geschikt.
    De kern van mijn opmerking is dat ik bij een artikel van fotograferen met een 50mmm, meer inhoud verwacht had ten aanzien van het schieten met een prime, het met voorbedachte rade kaderen en schieten van een foto (ipv zoomen), enz.
    Maar, dat heeft an sich niet specifiek te maken met de 50mm, maar meer met het schieten met een prime, van welke brandpuntsafstand dan ook.

    En, dat vroeger weliswaar 50mm de standaard was, maar dat dit op cropfactorcamera's eigenlijk te lang is. Bij een cropfactor camera komt een 30-35mm lens beter tot z'n recht als standaard lens, maar helaas heb je daar minder keus voor wat betreft lichtsterk (< f/2) glas.
    Op mijn verlanglijst prijkt nu al een aantal maanden de Sigma 30mm f/1.4, als échte standaardlens. Helaas niet zo compact als de FA50, maar toch net een iets prettigere brandpunstafstand.

  6. Brian dSLR.nl
    Profiel  Brian (dSLR.nl) schreef op maandag 5 oktober 2009 om 22:35  | reageer

    @mmmfotografie | Een 50mm blijft een 50mm. De brandpuntsafstand veranderd niet. Het is slechts de beeldhoek die veranderd en die (in jou geval met een cropfactor van 1.3) vergelijkbaar is met een objectief met een brandpuntsafstand van 65mm, uitgaande van 36x24mm film.

    Wow, ik ben wel een erge zeikerd zo, maar ik kom er tijdens de lessen die ik door het land geef steeds achter dat mensen werkelijk denken dat de brandpuntsafstand bij dit soort objectieven veranderd als ze gebruikt worden op een camera met een kleinere sensor dan fullframe.

  7. Thomas Dral
    Profiel  Thomas Dral schreef op maandag 5 oktober 2009 om 23:03  | reageer

    Ik heb zelf ook een 50 MM 1.8 van Canon en ben er zeer tevreden mee gebruik hem veel in de studio en ook in de donkere concert zaaltjes waar je foto's mag maken.

    Afgelopen weekend met de cursus portret en model fotografie alleen maar de 50 MM gebruikt en zeer tevreden met het eind resultaat.

  8. Henk Hulshof
    Profiel Henk Hulshof schreef op dinsdag 6 oktober 2009 om 00:48  | reageer

    Ik heb ook een Nikon 50mm 1.4, maar ben het met Marcel eens dat deze op een '1.5-crop-camera' toch meer naar portretlens neigt.
    En diafragma 1.4 of 2.0 gebruik ik zo weinig, dat ik de 50mm toch meestal 'gewoon' uit mijn 17-55mm 2.8 lens haal.
    Desondanks vind ik het artikel inspirerend artikel om je brandpunt/hoek eens te beperken en je min of meer te dwingen naar een kleiner DOF.
    Ik kan eigenlijk niet wachten tot ik een fullframe heb; dan verwacht ik de 50mm weer meer te gaan gebruiken vrolijk

  9. Marco Nedermeijer
    Profiel Marco Nedermeijer schreef op dinsdag 6 oktober 2009 om 08:20  | reageer

    Ook ik heb de 50mm koorts te pakken, dankzij Bert. Stof van de lens geblazen en op de camera geschroefd. Een fantastische lens waarbij je wordt gedwongen om je compositie beter te bepalen. Deze lens blijft voorlopig wel op m'n camera zitten..

  10. Tonv
    Tonv schreef op dinsdag 6 oktober 2009 om 10:45  | reageer

    Het probleem met de Canon 50 mm lenzen is dat ze wijd open feitelijk te soft zijn en het feest pas begint bij f/2. Overigens schijnt de EF 50 F/1.2 L een notoir back focus probleem te hebben wat je hit rate aanzienlijk verkleint. Ik ben in het bezit van de 50 mm F/1.8 II wat een verdienstelijke lens is. Ik vind z'n expressie wat aan de nuchtere kant en ik wil in de toekomst de Zeiss Distagon T* 1.4/50mm aanschaffen die volgens mijn research nog beter presteert (extreme border sharpnes, micro contrast en color rendering) dan de Canon EF 50 F/1.2 L en voor aanzienlijk minder geld. De Zeiss ontbeert wel AF maar dat hindert mij totaal niet. Gek dat die in het artikel niet wordt genoemd...

  11. Arno
    Profiel  Arno schreef op dinsdag 6 oktober 2009 om 11:24  | reageer

    Ik werk zelf heel veel met de 50mm f 1.2 L en daar is helemaal niets mis mee alleen zijn er meer fotografen die de voorkeur hebben voor de 85 mm f 1.2 L i.v.m. een persoonlijke voorkeur t.b.v. de brandpuntafstand. De 50 mm 1.8 had canon nooit uit moeten brengen is niet meer dan een stuk plastic wat men een lens noemt en wat de stofzuiger in je body die men sensorcleaning noemt overwerk bezorgt vrolijk

  12. aradilon
    aradilon schreef op dinsdag 6 oktober 2009 om 11:25  | reageer

    @arno sommige mensen hebben nu eenmaal het geld niet om een duurder model te kopen dus ik vind het juist wel een goed idee om het te verkopen.

  13. kmpoel
    Profiel kmpoel schreef op dinsdag 6 oktober 2009 om 11:39  | reageer

    Dank je wel voor het artikel, ik heb zelf ook al geruime tijd de 50mm 1.4 in de kast liggen maar gebruik hem veel te weinig. Ik ga me binnenkort op studiofotografie proberen te richten en dan ga ik hem lekker uitproberen. Ik ben nu voor buiten zo verslaafd aan mijn 70-200 2.8 dat ik er te weinig aan denk. Lekker daarom zo'n opfrissertje!!

  14. Arno
    Profiel  Arno schreef op dinsdag 6 oktober 2009 om 12:02  | reageer

    @aridilon: Canon had beter net als Nikon een iets beter model met veel minder plastic moeten inzetten voor de mensen met een wat lager budget. Maar even voor de duidelijkheid ik zie regelmatig mensen met een body van ver over de 1500 euro maar dan met een lensje van nog geen 100 Euro, de kwaliteits / budget verhouding is dan toch wel ver te zoeken vrolijk

  15. Axel
    Profiel Axel schreef op dinsdag 6 oktober 2009 om 12:39  | reageer

    Ik heb inderdaad ook nog een Nikon 50mm 1.8 liggen maar gebruik deze toch veel te weinig. Komende dagen maar eens lekker naar buiten gaan en maar eens kijken wat ik tegen kom.
    De Nikon 50 1.8 voelt wel wat plastic aan, maar niet dat het mij stoort. En wat een prachtig plaatje geeft ie zeg...

  16. Johan Vorsterman van Oije
    Johan Vorsterman van Oije schreef op dinsdag 6 oktober 2009 om 18:06  | reageer

    Ha leuk artikel!! Ben ook in twijfel of een 50mm of een 30mm aanschaffen.
    Ik maak graag portretten. Neig nu naar een 50mm.

  17. aradilon
    Profiel  aradilon schreef op dinsdag 6 oktober 2009 om 19:15  | reageer

    @Johan valt te zien welke camera je hebt natuurlijk, een 30mm geeft ongeveer hezelfde formaat als een 50mm op een cropframe body.

  18. Casper de Graaf
    Profiel  Casper de Graaf schreef op dinsdag 6 oktober 2009 om 21:44  | reageer

    Heb de Sony 50mm F1.4, heerlijke lens! Uitstekend gebouwd, stevig en robuust met prachtige kwaliteit. In feite de lens die ik altijd gebruik voor bepaalde indoor-shoots en sfeerfoto's. Schiet vaak op f1.7 of f2.0, maakt in feite niet heel veel uit.

  19. Maik
    Maik schreef op woensdag 7 oktober 2009 om 13:49  | reageer

    Leuk artikel.
    Ben toevallig sinds een week in bezit van een 35mm 1.8 lens. Omdat ik een nikon d40 heb met een cropfactor van 1.5 komt die voor mij overeen met de 50mm op een full-frame.
    Ben uiterst tevreden met de resultaten. Heel veel scherper dan mijn kit lens op de zelfde brandpuntafstand. En natuurlijk de scherpte diepte die heel mooi in te regelen is.
    Het is even wennen dat je niet kunt zoomen, maar geloof me... het went heel snel....

  20. ingrid-1950
    Profiel ingrid-1950 schreef op dinsdag 13 november 2012 om 12:16  | reageer

    volgens het tijdschrift [digitalSLR photography], die een vergelijk over prime lenses 50 mm f/1.8 lenzen artikel heeft in de 0ct. 2012 uitgave:
    is de canon EF 50mm f/1.8 II [kost rond de 85 Engelse ponden) voor de canon werlelijk onovertroffen.De Af is trager dan de nieuwere lenzen, maar de fotoresultaten zijn superbe. Heb je een canan EOS...koop een van deze lenzen is hun advies.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.288 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord