Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

Tien geheimen van nachtfotografie

woensdag 12 december 2018, 11:08 door | 88.504x gelezen | 31 reacties

Bewust heb ik het geen tips genoemd omdat geheimen wat mystieker klinkt. En het nachtelijke duister is vol van mystiek! Dat maakt het zo uitdagend om op dat tijdstip te fotograferen. Drukke steden in de nacht vind ik fascinerend. De neonlichten en het voorbij razende verkeer; je kunt er echt spectaculaire foto's van maken. Vorig jaar heb ik overigens een serie van vier posting over nachtfotografie geschreven. Daarin komt een breed spectrum van mogelijke onderwerpen aan bod.

In deel 1 wordt motion blur behandelt, deel twee gaat over landschappen, deel drie is gewijd aan kleurrijke ijssculpturen en het vierde en laatste deel handelt over architectuur. Maar ook in mijn Portret van een bruisend Shanghai is een serie architectuurnachtfoto's te zien. Degenen die na deze posting meer willen lezen over nachtfotografie raad ik deze artikelen aan. Enfin, ik kwam op het idee om na Tien tips voor betere streetfotografie ook op dit vlak mijn ervaring te delen.

Wanneer ik 's avonds op pad ga met mijn camera en statief geeft me dat altijd weer een sensationeel gevoel. Alles ziet er totaal anders uit dan overdag. Het heeft daarom weinig zin om overdag een lokatie te gaan bezichtigen die je 's nachts wilt fotograferen. In Beijing onthou ik interessante plekken die ik 's avonds tijdens een autorit tegenkom. Tijdens mijn reizen maak ik vaak een busrit door een vreemde stad; verrweg de beste manier om een stad eerst eens visueel te ervaren.

In bovenvermelde nachtfotografiepostings heb ik al verteld dat je 's avonds vaak aan het vechten bent met hinderlijke lichtbronnen zoals straatverlichting en neonreclames. Omdat je doorgaans lange sluitertijden gebruikt in combinatie met een statief zorgen die vrijwel altijd voor overstraling; uitgebeten witte vlekken in je RAW waar weinig meer aan te corrigeren valt. En wat te denken van reflecties die je niet kunt verwijderen. Allemaal valkuilen waar mee te maken krijgt.

Je kunt dat deels voorkomen door je positie zo te kiezen dat je minimaal hinder ondervindt maar zelfs dan kun je overstraling van veel lichtbronnen niet voorkomen. Hoe dan wel? De beste ervaring heb ik tot nu met HDR. De laatste tijd maak ik reeksen van acht tot tien belichtingen die ik met Photoshop samenvoeg tot een HDR. De uitkomst is niet perfect maar sowieso zijn hooglichten en schaduwpartijen intact en vormt het een uitstekend uitgangspunt voor een verdere nabewerking.

Ik moet er wel bij vermelden dat dit alleen werkt bij niet bewegende onderwerpen zoals een gebouw. Het spreekt voor zich dat wanneer je motion blur wilt fotograferen een HDR zinloos is. In zulke gevallen schroef ik de lichtgevoeligheid op zodat mijn sluitertijden aan de korte kant blijven. Met mijn Canon 5D mark II ga ik tot maximaal ISO 1250. Ik moet dan in de nabewerking ruisonderdukking toepassen maar met wat extra aandacht worden de foto's zo strak als een pianosnaar.

Tien tips voor betere nachtfotografie


Nachtfotografie leunt zwaarder op nabewerking dan andere takken van fotografie is mijn ervaring. Enfin, om alles op een rijtje te krijgen heb ik hierna tien geheimen, of liever gezegd tips, samengevat voor betere nachtfotografie. Net zoals bij street photography zijn het aspecten die ik me proefondervindelijk heb eigen gemaakt. Maar ook hier geldt: ga ermee aan de slag en doe ervaring op!. Breng de tips in de praktijk en je zult zien dat je spectaculaire nachtfoto's maakt!

Tip 1


Fotografeer zonder uitzondering op een statief en gebruik een draadontspanner. Het statief moet zwaar genoeg zijn om bij eventuele wind stabiel te blijven. Onderschat dit aspect niet; de geringste wind veroorzaakt direct trilling wanneer je camera op de hoogste stand van je statief staat. Een zandzakje kan al wonderen doen om het statief te stabliseren.

Tip 2


Stel handmatig scherp met behulp van live-view. Met de vergrotingsfactor kun je erg nauwkeurig scherpstellen; de autofocus is 's avonds onbetrouwbaar.

Tip 3


Stel hyperfocaal scherp, diafragma maximaal f/11. Dat voorkomt diffractie (en kwaliteitsverlies in je RAW) en sluitertijden worden niet overbodig lang met overstraling als gevolg. Hyperfocaal wil zeggen: kies een scherpstelpunt op ongeveer een derde van de gewenste scherptediepte. Zelfs wanneer je op de voorgrond motion blur wilt creeren werkt dit principe.

Tip 4


Gebruik (bij een brandpuntafstand van 85mm of meer) de spiegelopklapfunctie om elke mogelijke trilling te voorkomen met onscherpte in je foto als gevolg.

Tip 5


Wees niet bang om iets hogere ISO waardes te gebruiken zodat je sluitertijden niet onnodig lang worden met ruis en overstraling (van neonlicht) als gevolg.

Tip 6


Kies zorgvuldig je positie ter voorkoming van met name reflecties (en overstraling) veroorzaakt door straatverlichting. Check dat eerst met try-out shots.

Tip 7


Maak van niet bewegende onderwerpen 6 of meer verschillende belichtingen, van onder- naar overbelicht en voeg die samen tot een HDR file. Er ontstaat een neurtaal file dat prima te bewerken is; je kunt naar wens contrast verhogen en verscherpen.

Tip 8


Motion blur veroorzaakt door verkeer kun je beinvloeden door de sluitertijden langer of korter te maken, varierend van 0,5 tot 1,5 seconde is mijn ervaring. De bereikbare effecten zijn legio: van lange lichtsporen tot kleuren als penseelstreken (zie foto's).

Tip 9


Wanneer je de ideale positie hebt gevonden en je camera settings (scherpstelling, diafragma en sluitertijd) zijn in orde maak dan een serie foto's (minstens 10) vooral wanneer je met motion blur effecten wilt bereiken want de hit rate is meestal erg laag.

Tip 10


Draag vooral tijdens de winter warme beschermende kleding; je beweegt niet veel waardoor je het sneller koud krijgt dan je denkt. Neem daarnaast materiaal (bijvoorbeeld een flink stuk plastic) mee om je camera en lenzen af te dekken bij een plotselinge regenbui.

Wat ik er dan nog aan toe moet voegen (maar voor zichzelf spreekt) is natuurlijk veel praktiseren om ervaring op te doen. Maar dat geldt ook voor de nabewerking. Check elke foto op kleurzweem; je zult zien dat bij veel straatverlichting de foto naar de rode kant neigt. Ik adviseer de witbalans van de camera in te stellen op 3200 – 3400 graden Kelvin. In de nabewerking kun je dan nog alle kanten op.

Voorbeelden van nachtfoto's


Hieronder is een serie van mijn nachtfoto's te zien met telkens een korte omschrijving.

Foto 1
Foto 1

Deze foto is gemaakt in het hart van Beijing vlakbij World Trade Center. Vanwege de motion blur is dit dus geen HDR. Na wat experimenteren vond ik 0,5 seconde (bij ISO 1250) de beste sluitertijd om het gewenste motion blur effect te bereiken. De foto heeft behoorlijk wat nabewerking gekost om het contrast en de kleuren optimaal te krijgen. Maar het resultaat is er dan ook naar.

Foto 2
Foto 2

Omdat de neonreclames continu wisselen durfde ik bij dit shot geen HDR aan. Deze foto is onlangs gemaakt in Chengdu (Sichuan province) bij ISO 200, f/10 en 3.2 seconden. Vanwege de lichtintensiteit kon ik de ISO waarde gelukkig zo laag mogelijk houden wat aanzienlijk minder nabewerking vereist (ruisonderdrukking). Persoonlijk vind ik vooral de kleuren in deze foto erg geslaagd.

Foto 3
Foto 3

Nog een nachtfoto gemaakt in Chengdu. Dit is een samenvoeging van negen verschillende belichtingen variërend van ¼ tot 10 seconde tot een HDR. Er zitten een aantal kritische partijen in het beeld die meteen neigen naar overbelichting. Dankzij spreiding in belichting en HDR zijn nu alle hooglichten en schaduwpartijen bewaard gebleven met een prachtige detaillering als eindresultaat.

Foto 4
Foto 4

Dit is de overbekende Shanghai TV tower op Pudong dat vol staat met spectaculaire architectuur. Let vooral op de tekening en scherpte. Ook hier neigt de verlichting snel tot overbelichte delen maar dankzij HDR is dat in de hand te houden. Het is een samenvoeging van acht belichtingen variërend van 1/5 tot 6 seconden. Gemaakt met de Canon EF 17-40mm f/4L en tjonge wat een detailweergave!

Foto 5
Foto 5

Shanghai staat vol met koloniale architectuur. Dit is een van de bekendste spots in het shopping center (Nanjing East Road) en 's avonds heerst er altijd een bruisende activiteit. Om dat te benadrukken heb ik hier weer motion blur aan het beeld toegevoegd. EXIF info ISO 100, f/10 en 0,3 seconde. Tevens geschoten met de EF 17-40mm f/4L die het als groothoekzoom prima doet.

Foto 6
Foto 6

Nog een kollossaal koloniaal gebouw aan de beroemde boulevard The Bund in Shanghai. De locatie is 's avonds fraai uitgelicht waardoor sluitertijden relatief kort kunnen blijven ter voorkoming van overstraling. Een reeks belichtingen voor HDR vond ik dit geval niet noodzakelijk. EXIF info: ISO 200, f/10 en 0,8 seconde. Weer gemaakt met de EF 17-40mm f/4L met detaillering van een prime.

Foto 7
Foto 7

Zoals foto 1 gemaakt in het hart van Beijing vlakbij World Trade Center. Dynamiek in het beeld was ook hier de opzet. Dat heb ik benadrukt door motion blur, maar nu een combinatie van verkeer en voergangers. Ik vind het een swingende foto geworden; vooral het zebrapad is in de compositie een essentiele component. De foto heeft veel nabewerking gekost maar ziet er strak uit.

Foto 8
Foto 8

Als hekkesluiter een foto onlangs gemaakt in Chengdu. Vanf een plein had ik een inkijk in deze brede laan met veel verkeer. Ik besloot de foto te maken met de scherpe Canon EF 100mm f/2.8 Macro. Het kostte even tijd voordat ik de juiste instellingen had gevonden en daarna heb ik zeker twintig shots gemaakt. Dit is een van de beste resultaten EXIF info: ISO 250, f/10 en 0,3 seconde.

Het is weer een lange posting geworden waar redelijk wat uurtjes in zitten. Bij streetfotografie komt het vooral aan op observeren en bliksemsnel toeslaan. Nachtfotografie is het tegenovergestelde: je schakelt drie versnellingen terug in het domijn van het statief. Ondanks deze vertraging is het een sensationele vorm van fotografie waarmee je opzienbarende foto's kunt maken. Het komt vooral aan op techniek en ervaring. Succes gewenst met jullie nachtelijke fotografieavonturen!

Cursus Photoshop


's Nachts shooten is een flinke uitdaging en technisch soms bijna onmogelijk. Gelukkig hebben we op Photofacts Academy een leuke Photoshop-cursus waarmee je een Foto van dag naar nacht kunt transformeren.

Je kunt deze cursus twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.




Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 12 december 2018.
De eerste publicatiedatum is zaterdag 12 maart 2011, 14:19.
Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciële fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

31 reacties

  1. Jan
    Jan schreef op zaterdag 12 maart 2011 om 15:32  | reageer

    Bijzonder fraaie serie, Ton. Je bent toch een meester in het vastleggen van gebouwen/cityscapes. Bedankt voor je anti-overstraal door hogere ISO tip (kende ik nog niet). Foto 6 van The Bund krijgt van mij two thumbs up, door de prachtig verlichte en scherpe details. A la Cambridge in Colour van fotograaf Sean McHugh. Kan niet wachten tot de vervolgserie.

  2. Dynax_5D
    Dynax_5D schreef op zaterdag 12 maart 2011 om 16:34  | reageer

    Kan je uitleggen wat het nut is van MLU en draadontspanner bij lange belichtigen?
    Immers door de lebgte van de belichting worden kleine bewegingen (trillingen) toch geëlimineerd?

  3. tonv
    Profiel tonv schreef op zaterdag 12 maart 2011 om 16:43  | reageer

    @Jan
    Bedankt voor je lovende kritiek; Cambridge in color van Sean McHugh was me een genoegen!

    @Dynax_5D
    Voor zover ik weet werkt de spiegelopklapfunctie niet met de self timer; vandaar dat ik een draadontspanner aanbeveel. Daarnaast fotografeert het zoveel prettiger.

  4. nldazuu
    Profiel nldazuu schreef op zaterdag 12 maart 2011 om 17:14  | reageer

    voor mij een zéér inspirerend verslag met interessante tips........ook erg prettige en gedetailleerde foto's toon je.....

  5. EdC
    Profiel EdC schreef op zaterdag 12 maart 2011 om 17:26  | reageer

    Het wordt hier al weer snel later donker, maar het is nog steeds mogelijk avond- en nachtfotografie te bedrijven. Dit zijn dan weer een paar goede tips. Het is ook weer een waar genoegen om naar deze foto's te kijken. Met foto 2-6 als klappers en daarbinnen dan weer foto 6 als mijn favoriet in deze serie. Prachtig beeld van een bouwwerk!

    De spiegelopklapfunctie werkt bij deCanon 5D mkII ook in combinatie met de zelfontspanner, maar dat terzijde. Ik gebruik soms een draad- of RF-ontspanner, soms de self timer en persoonlijk doe ik dat bij vrijwel alle statieffotografie en met elk objectief.

  6. Arno
    Profiel  Arno schreef op zaterdag 12 maart 2011 om 17:51  | reageer

    @Ton: Foto 4 is erg mooi de andere ook maar de lichtstralen van onder naar boven en de compositie vanuit het midden en toch een beetje de gulden snede maakt hem erg mooi!

  7. EdC
    Profiel EdC schreef op zaterdag 12 maart 2011 om 18:30  | reageer

    @nldazuu. Ik zag jouw foto's op Flickr. Inspirerend! Ik heb deze week KL 1179/80 op dezelfde route. vrolijk

  8. leo
    Profiel leo schreef op zaterdag 12 maart 2011 om 19:39  | reageer

    Onlangs voor een klein bedrag een draadloze ontspanner gekocht met een bereik van minimaal 100 meter, geeft ook weer mogelijkheden. Tegenwoordig zitten op sommige dslr's 3 preset knoppen, één ervan reserveer ik voor avondfotografie. Betrekkelijk klein diafragma, lage iso (100), spiegel opklappen, drie belichtingen dmv tijd, niet van verandering van diafragma. Zo kun je er zelf nog zaken bij instellen die jij zelf van belang acht bij het fotograferen van statief en dat alles bij één draai aan je programma knop.

  9. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zaterdag 12 maart 2011 om 19:45  | reageer

    Je cityscapes bij nacht zijn meesterlijke foto's Ton! De motion blur vind ik vaak vervelend kijken, maar de andere beelden zien er prachtig uit! 3,4 en 6 zijn daarin mijn favorieten, gewoon erg mooie kleuren en lijnen.

  10. tonv
    Profiel tonv schreef op zondag 13 maart 2011 om 00:22  | reageer

    @EdC
    De laatste keer in Nederland viel het me op dat het 's-zomers erg laat licht blijft in Nederland. In Beijing is het ook dan 20.00 uur donker en kan het feest beginnen. Dat van de spiegelopklapfunctie i.c.m. de self timer wist ik niet; bedankt voor de correctie.

    @leo
    Een wireless remote control lijkt me wel wat; ik heb er tot nu toe geen ervaring mee maar het lijkt me reuze handig.

    @Johannes Klapwijk
    Motion blur vind ik persoonlijk prachtig maar zal zeker niet iedereen bekoren. Bedankt voor je reactie en waardering.

  11. dhcmollet
    Profiel  dhcmollet schreef op zondag 13 maart 2011 om 12:03  | reageer

    Hoi Ton,

    Complimenten voor je vakmanschap maar wat ik vooral geweldig vind is de manier waarop je je kennis deelt!! De uitleg en de gegevens van je instellingen helpen me als zeer beginnend fotograaf om het een beetje beter te begrijpen. Dank hiervoor!

    Hartelijk groet vanuit het Tilburgse!

    Grtjes Dennis

  12. leo
    Profiel leo schreef op zondag 13 maart 2011 om 13:10  | reageer

    @Ton, ik heb een eenvoudige Hahnel en kan ook je flitser triggeren, echter als deze los staat zonder eTTL. Op je toestel wel met eTTL. http://www.hahnel.ie/index.cfm/page/dslrremotecontrols
    Met eTTL bestaan er ook remotes, maar die zijn aanzienlijk duurder. 50 euro tegenover 300 euro. Het kan natuurlijk bij avondopnames nieuwe mogelijkheden openen. Ik heb m pas en heb daar nog niet mee geëxperimenteerd.

    Lijkt me heerlijk om in zo'n vreemde omgeving te fotograferen. Of ga je het al als je woonstad zien? Ik woon in Rotterdam en vind het fotograferen in je eigen stad altijd lastiger dan in een vreemde stad vrolijk

  13. Niels
    Profiel  Niels schreef op zondag 13 maart 2011 om 15:55  | reageer

    Ton: wat een mooie serie zet je hier neer met zeer bruikbare tips.
    Foto 8 vindt ik erg mooi door de weglopende lijnen.

    Complimenten!

  14. tonv
    Profiel tonv schreef op zondag 13 maart 2011 om 15:58  | reageer

    @Dennis
    Mocht je specifieke vragen hebben stuur me gerust een email Dennis. Ik bied graag 'n helpende hand; leuk dat je ook aan het fotograferen slaat!

    @leo
    Bedankt voor de info Leo! Zo'n remote control lijkt me lekker werken. Omdat ik al zes jaar in Beijing woon zie ik het als 'mijn stad' maar ik kom op veel plekken in China die voor mij nog vreemd zijn. Het is een avontuurlijk bestaan in dit uitgestrekte land.

    @Niels
    Bedankt voor je waardering Niels!

  15. Liesbeth van Asselt
    Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op zondag 13 maart 2011 om 20:54  | reageer

    Leuk artikel Ton! De foto's met motion blur bekoren mij het meest, maar dat wist je al knipoog. Zeker bij jouw architectuurfoto's heb ik dat nodig omdat ze anders wel erg 'netjes' worden. Waardoor voor mij minder spannend.

  16. Marcel Wiegerinck
    Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op zondag 13 maart 2011 om 23:10  | reageer

    Helemaal tof man!

  17. Eugene
    Eugene schreef op maandag 14 maart 2011 om 00:59  | reageer

    Foto 4 vind ik toch ook wel heel bijzonder met de omhoog gerichte spots zonder de "bewegende" objecten. Met HDR fotografie ben je beslist heel ver gevorderd.

  18. Casper de Graaf
    Profiel  Casper de Graaf schreef op maandag 14 maart 2011 om 09:59  | reageer

    Erg handig en zeer nuttig artikel Ton, met eveneens sterke foto's die mij veel inspiratie geven. Ik ga over 1.5 maand naar Parijs en kan deze tips in de late avond zeker gebruiken. Bedankt!

  19. Randy
    Profiel Randy schreef op maandag 14 maart 2011 om 19:02  | reageer

    Prima artikel zeg. Had ik deze tips maar vorige week gehad toen ik bij een beginnerscursus een avond in Delft heb gefotografeerd. Daarbij niet echt tevreden over mijn eigen resultaten. Veel bewogen oa.

  20. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op woensdag 16 maart 2011 om 09:25  | reageer

    Een goed artikel. Ik heb er toch het een en ander van opgestoken. Toch is er iets wat ik mis bij Tip 2. Wat nu als de camera niet beschikt over liveview? De schrijver gaat nogal gemakkelijk uit van zijn eigen camera. Dat is wel logisch, maar niet iedereen heeft een camera met liveview. Daarom zou er bij de tips rekening gehouden moeten worden met mogelijke andere opties.

  21. tonv
    Profiel tonv schreef op woensdag 16 maart 2011 om 10:17  | reageer

    @donniebelg
    je hebt gelijk met dit punt; ik ben daar wellicht te gemakkelijk overheen gestapt. Ook zonder Live View blijft mijn advies van kracht om 's-nachts handmatig scherp te stellen. Het vereist wellicht iets meer concentratie maar door de zoeker handmatig scherpstellen is ook goed te doen, dat is althans mijn ervaring.

  22. Eugene
    Eugene schreef op woensdag 16 maart 2011 om 23:01  | reageer

    Hahnel heeft trouwens voor Nikon en Canon een LiveView beeldschermpje (200 euro) dat inmiddels de "Gear of the Year" status heeft bereikt. Wellicht goed bruikbaar. Ook als je jouw camera op een gevaarlijk punt wilt stationeren en er zelf niet bij wilt zijn (bocht autorace, wildlife et cetera).

    Is er trouwens een tutorial beschikbaar voor HDR fotografie? Anders is dat misschien iets voor Ton om te maken of ben ik nu te gretig. Dit zou wat mij betreft meer bekendheid mogen hebben.

  23. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 16 maart 2011 om 23:18  | reageer

    @Eugene; we hebben eerder wel eens geschreven over het maken van HDR foto's.

  24. tonv
    Profiel tonv schreef op woensdag 16 maart 2011 om 23:50  | reageer

    @Eugene
    De Hahnel Remote Live View is mooi speelgoed. Alleen jammer dat je het camera AF systeem er niet mee kunt besturen. Op internet is veel te vinden over HDR techniek. Op zich is het samenvoegen van de RAW's in Photoshop kinderspel; de kneep zit 'm in de nabewerking.

  25. leo
    Profiel leo schreef op donderdag 17 maart 2011 om 13:19  | reageer

    Met Live View valt er licht direct op de sensor, deze wordt warmer en geeft dan meer ruis. Met erg veel licht (warmte) kan je de camera beschadigen. Dat geldt natuurlijk ook wanneer je je spiegel opklapt zonder Live View. Het zal zo'n vaart niet lopen bij normaal gebruik, maar warmer wordt je sensor wel. Wat dat betreft heeft Sony een beter systeem, de snelheid van autofocus blijft bewaard.

  26. Tommy
    Tommy schreef op donderdag 17 maart 2011 om 20:54  | reageer

    Hoi Ton!

    Heb weer genoten van je foto's. Dit is ongetwijfeld één van mijn favoriete series van je. Kan uren naar deze foto's kijken!

  27. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op donderdag 17 maart 2011 om 22:01  | reageer

    @Leo, je zal er misschien gelijk mee hebben. Bij veel camera's wordt overigens een hulpstukje meegeleverd, dat je op het oculaire van de zoeker kunt schuiven. Zo krijg je geen vals licht binnen via de zoeker op de sensor.

  28. leo
    Profiel leo schreef op donderdag 17 maart 2011 om 22:37  | reageer

    @donniebelg, ja dat weet ik, de Eos D toestellen hebben dat ingebouwd, met een palletje. Ik gebruik Live View zelden of nooit en als je dat nog remote gaat doen ook, dan staat je sensor al gauw veel te lang bloot aan licht en dus warmte.

  29. tonv
    Profiel tonv schreef op vrijdag 18 maart 2011 om 03:25  | reageer

    @leo
    Dat overmatig gebruik van Live View schadelijk kan zijn voor de sensor wist ik niet. Wel vreet het batterijen weet ik. De Live View functie gebruik ik zeer miniem; uitsluitend voor handmatig scherpstellen. Voor de compositie geef ik de voorkeur aan de zoeker.

    Laatst was ik op een set waar 'n Chinese fotograaf met z'n 7D uitsluitend fotografeerde via Live View; als een point & shoot zeg maar. Ik had het niet eerder gezien en het zag er mallotig uit. Als ik 't goed begrijp is ie binnenkort aan een nieuwe sensor toe.

  30. leo
    Profiel leo schreef op vrijdag 18 maart 2011 om 04:09  | reageer

    @tonv, of het zo'n vaart loopt is nog maar de vraag. Zijn foto's zullen zeker meer ruis gaan vertonen. Het is ook niet goed direct in de zon te fotograferen, ook zonder lifeview. Als je de camera elders gaat opstellen, remote gaat werken met een schermpje en je camera spiegel net zo lang laat open staan als je batterij aankan, dan zal dat wellicht je sensor niet kapot maken, maar hij zal heter worden. En dat is niet goed. Je wilt geen warme of hete sensor. Misschien toch iets om rekening mee te houden, het is betrekkelijk nieuw die Live View en ik kan me voorstellen dat je er niet bij stil staat. Bij de Canon 1D mark IV zit een temperatuurmeter en waarschuwt de fotograaf bij degradatie van de opnames en zal uiteindelijk Live View uitschakelen. Dat geeft toch wel aan dat het probleem wel degelijk bestaat.

  31. tonv
    Profiel tonv schreef op vrijdag 18 maart 2011 om 21:35  | reageer

    @leo
    In ieder geval voeg je waardevolle kennis toe aan deze post waarvoor mijn dank. Veel last van een warme sensor zal ik niet krijgen want zoals gezegd gebruik ik Live View miniem. Ik ben een old school fotograaf die de voorkeur geeft aan de zoeker. Maar voor handmatig scherpstellen op statief bij nacht- of landschapfotografie is het een uitkomst.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.167 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord