Ton Vingerhoets

Tien tips voor betere streetfotografie

zondag 30 januari 2011, 23:27 door | 26.318x gelezen | 43 reacties

Laatst dacht ik bij mezelf: laat ik nou niet weer een posting in de rubriek persoonlijk schrijven. Nee, deze keer Tips en truuks. Dat laatste vind ik eigenlijk wel grappig klinken: truuks waarmee je betere foto’s maakt. Alsof je een konijn uit de hoed tovert, zo klinkt het. Maar goed, ik ga mijn ervaring deze keer met jullie delen. Streetfotografie is feitelijk een verzamelwoord dat veel takken van fotografie omhelst. Neem anders eens een kijkje op de website 1x.com.

Straatfotografie


Wat is de definitie van streetfotografie? Vooruit, een poging: Een soort van documentairefotografie van onderwerpen in candid-situaties in openbare gelegenheden zoals straten, parken, winkels, markten en andere urban centra. Het is vooral het domein van creatieve fotografie. De een legt de nadruk op het registreren van lifestyle en een ander focused zich helemaal op grappige situaties. Enfin, het is breed genoeg om er je eigen invulling aan te geven.

In mijn optiek is het makkelijker om een strakke studioreportage te schieten dan een geslaagde streetfotoserie. Een pakkende streetfoto hangt af van het moment, iets dat je bijna niet kunt regisseren. Het vraagt om scherpe observatie en timing; op het juiste moment toeslaan. Fracties van seconden zijn bepalend voor de uitdrukking of dat unieke moment. Dat wil niet zeggen dat je er soms wat tijd voor krijgt maar ook dan moet je kordaat kunnen handelen.

Maar er komt ook een beetje regie om de hoek kijken. Wanneer je mensen in bepaalde situatie wilt fotograferen dan is het de kunst om iets van hun persoonlijkheid of beroep tot uiting te brengen. Zelf probeer ik altijd een click te maken met mensen, variërend van oogcontact tot een chat. Het hangt ook veel af van je eigen uitstraling: loop je vriendelijk lachend over een markt dan zullen mensen je sneller accepteren dan wanneer je afstandelijk kijkend gaat fotograferen.

Het is als het ware een spiegel: Ben jij goedgemutst dan heeft dat een positief effect op mensen die je fotografeert. Ook realiseer ik me vaak dat ik te gast ben. Wanneer ik bijvoorbeeld in de Beijing hutongs (smalle oude steegjes) fotografeer dan betreed ik het domein van deze mensen en laat zien dat ik geïnteresseerd ben in hun buurt. Ik ga niet meteen fotograferen maar laat ze eerst wennen aan mijn aanwezigheid. Een praatje maken doet ook vaak wonderen.

Je moet ook je camera en objectieven verdraaid goed kennen om knappe streetfoto's te schieten. De veel gehoorde stelling dat je met streetfotografie vooral 'bovenop mensen moet kruipen met een groothoek' deel ik niet. Een raak shot met een 50, 100 of 200 mm kan evengoed emotie uitstralen. Het hangt er maar vanaf waar je voorkeur naar uitgaat. Een groothoek laat vaak veel van de omgeving zien terwijl een tele weer een mooie achtergronddistractie heeft.

Tien tips


Tip 1. Leer te observeren; kijk aandachtig met andere ogen naar wat er zoal op straat gebeurt. Je zult verbaasd staan wat er zich afspeelt dat meestal aan je voorbij gaat.

Tip 2. Lopen, lopen en nog eens lopen. Kam een buurt, wijk of stadsgedeelte uit zodat je de plekken ontdekt waar HET gebeurt, bijvoorbeeld kruispunten met veel voetgangers.

Tip 3. Kies voordat je op pad gaat een lens en fotografeer uitsluitend daarmee. De benaderingswijze van mensen of situaties is bij elke lens weer anders; dat luister erg nauw!

Tip 4. Stel je camera van tevoren in: kies een diafragma en sluitertijd (AV of M mode) en maak van tevoren proefshots voor de juiste belichting. Activeer het centrale AF punt.

Tip 5. Timing is alles; sla op het juiste moment toe, gebruik desnoods de 'continuous shooting mode' zodat je er zeker van bent dat je een serie hebt waar HET shot tussen zit.

Tip 6. Leer snel te framen; je moet er zo geoefend in raken dat je automatisch goede composities maakt want je krijgt maar fracties tot luttele seconden om je shot te maken.

Tip 7. Zorg ervoor dat je een snelle sluitertijd gebruikt om (bewegings)onscherpte te voorkomen, zeker wanneer je een tele primelens zoals mijn Canon EF 200mm f/2.8L gebruikt.

Tip 8. Maak zoveel mogelijk contact met mensen, zorg dat ze bewust zijn van je aanwezigheid als fotograaf. Respecteer privacy als mensen niet gefotografeerd willen worden.

Tip 9. Laat de shots zien op je display. Vaak zijn mensen aangenaam verrast en krijg je gelegenheid om nog wat meer foto's te maken zodat je zeker bent van een hoge hit rate.

Tip 10. Wees geduldig want oefening baart kunst. Het heeft mij jaren gekost eer dat ik werkelijk goede streetshots kon maken. Bijt je erin vast en leer vooral van je fouten!

Bij elke volgende foto heb ik een beknopte uitleg gegeven om mijn tips begrijpelijk te maken. Ook is de exif informatie en het brandpuntafstand vermeld; zo kunnen jullie zien dat deze serie streetfoto's is gemaakt met brandpuntafstanden varierend van 28 tot 200mm waarmee ik mijn stelling onderschrijf dat streetfotografie niet uitsluitend het domijn is van de groothoeklens. Mijn visie is niet zaligmakend, ga er zelf mee aan de slag en doe zoveel mogelijk ervaring op!

marktkoopman Beijing
Foto 1: Canon EF 50mm f/1.4, exif: ISO 100-f/2.5-1/30-50mm

Foto 1: Er is geen betere plek denkbaar om je in streetfotografie te bekwamen dan markten. Al rondlopend op een van mijn favoriete Beijing indoormarkten had ik deze koopman in het vizier. Nadat ik mijn camera had ingesteld liep ik naar zijn kraam toe, maakte oogcontact en schoot een serie van drie shots. Hij keek eerst wat vreemd maar er had er best schik in. Deze foto is in een fractie van een seconde gemaakt met de Canon EF 50mm f/1.4, een uitstekende streetfotografielens!

marktkoopvrouw Chengdu
Foto 2: Canon EF 100mm f/2.8 Macro, exif: ISO 1600-f/3.2-1/100-100mm

Foto 2: Nog een markt in Chengdu. Sowieso zijn mensen in Sichuan minder gewend aan Westerlingen. Daarom besloot ik er eerst even rond te lopen om ze te laten wennen aan mijn aanwezigheid. Deze goedlachse spontane dame was met een klant bezig en had niet in de gaten dat ik op mijn gemak een serietje stond te schieten. Toen ze dat doorkreeg kregen we oogcontact en kwam er spontaan een brede lach op haar gelaat wat uiteindelijk de foto maakte die ik voor ogen had.

slager Chengdu
Foto 3: Canon EF 17-40mm f/4L, exif: ISO 400-f/6.3-1/30-28mm

Foto 3: Tijdens een photo walk in Chengdu belandde ik in een oude volksbuurt met een straat vol slagers. Ik ben gewoon voor deze slagerswinkel gaan staan met mijn groothoekzoom en heb net zo lang gewacht todat de dame er schik in kreeg en me al lachend tussen het vleesrek aankeek. Zoals ik al zei werkt het als een spiegeltje; wanneer je er zelf lol in hebt reflecteer je dat op de mensen die je wilt fotograferen en in de meeste gevallen krijg je dan een spontane lach cadeau.

bussen Guangzhou
Foto 4: Canon EF 200mm f/2.8L, exif: ISO 200- f/3.5-1/800-200mm

Foto 4: Dit is nou echt een voorbeeld van een shot waarbij je geen moment moet aarzelen; tijdens een photo walk in Guangzhou stond ik op een kruispunt met veel activiteit waar deze bussen een moment vaart minderden in het drukke verkeer. De schreeuwerige reclames met vrouwelijk schoon als eye catchers zijn door de positie van de bussen zowat paralel geschakeld. De een houdt een snoepzakje in de lucht en de ander zit op een designcloset. Lang leve de commercie!

bakfiets Shanghai
Foto 5: Canon EF 200mm f/2.8L, exif: ISO 400-f/4.5-1/500-200mm

Foto 5: Zoals gezegd gebeurt er op Chinese kruispunten van alles. In Shanghai vond ik er een dichtbij mijn hotel waar allerlei grappige voertuigen passeerden. Deze twee mannen op de verroeste bakfiets met een scooter achterin vond ik een fraai plaatje. De Canon EF 200mm f/2.8L is mijn snelste prime lens. De camera op AI SERVO zodat bewegende objecten continu scherp worden gesteld, centraal AF punt geselecteerd en op het juiste moment knippen. Let op de achtergronddistractie.

werklui Tongliao
Foto 6: Canon EF 24-70mm f/2.8L, exif: ISO 160-f/5.6-1/125-34mm

Foto 6: Een tijd geleden was ik aan het werk in Tongliao (Inner Mongolie) en had even tijd om rond te wandelen. Deze twee vrolijke makkers hadden net hun vrachtwagen gelost en zaten helemaal onder het stof. Nadat ik een praatje had gemaakt stelde ik voor om ze samen te fotograferen terwijl ze op het trottoir hun dorst lesten. De sfeer zat er goed in wat van de foto afstraalt. Het is een unieke foto die alleen met wat regie en een groothoek van dichtbij kan worden gemaakt.

man in pyama Tongliao
Foto 7: Canon EF 24-70mm f/2.8L, exif: ISO 200-f/6.3-1/100-40mm

Foto 7: In hetzelfde Tongliao kwam ik even later deze man tegen die gekleed in zijn pyama van zijn thee zat te genieten. Ook hier maakte ik even een babbeltje waarna ik de man kon portretteren. Vooral de knalpaarse pyama als contrast met de reflecties in de ramen vond ik een prachtige setting voor een sprekende streetfoto. Voor een shot als dit krijg je wat tijd maar wanneer je gaat klungelen met je camerainstellingen wordt zo'n man onzeker en is de sfeer gegarandeerd weg.

billboard Beijing
Foto 8: Canon EF 100mm f/2.8 Macro, exif: ISO 320-f/6.3-1/200-100mm

Foto 8: Onderweg naar de Beijing Art Zone Factory 798 zag ik nieuwe billboards met heroïsche marcherende soldaten geflankeerd door gladde hoogbouw met bloemetjes. Die propagandistische beelden wilde ik vastleggen en terwijl ik aan het framen was kruisten twee voetgangers elkaar die ik op het juiste moment fotografeerde. Gewoon een kwestie van timing. Het spreekt voor zich dat je instellingen op zo’n moment OK zijn want zo'n shot maak je geen tweede keer.

Zo, dit was vermoedelijk mijn langste posting tot nu toe. Ik heb er veel tijd in gestoken en hoop op deze manier iets van mijn opgedane ervaring met jullie te delen. Besef dat streetfotografie een erg moeilijk onderdeel is dat veel oefening vergt. Zoals gezegd, ik heb de wijsheid niet in pacht; de tips zijn dingen die ik proefondervindelijk heb geleerd. De fotoserie laat mijn huidige niveau streetfotografie zien maar ik besef dat het altijd beter kan. Succes met jullie streetfotografie!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciële fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

43 reacties

 1. Fokko Muller
  Profiel  Fokko Muller schreef op maandag 31 januari 2011 om 00:21

  Een leuk artikel Ton! En mooie foto's om je verhaal te illustreren. Ik ben zelf veel met street photography bezig de laatste maanden. Ik doe het zo vaak mogelijk en lees er veel over. Heel soms ben ik tevreden met een foto, ik heb nog veel te leren.

  Jouw tip 8 (contact maken) kom je m.i. relatief weinig tegen bij street photographers. Veel van jouw foto's laten het contact ook zien. Men poseert voor je. Persoonlijk hou ik meer van het ongevraagd fotograferen. Het levert ongeposeerde en meer ongedwongen foto's op van situaties op de straat. Foto 5 van je is daar een goed voorbeeld van. Het is daardoor vaak rauwer in mijn ogen.

  Smaken verschillen. En je foto's zijn stuk voor stuk prachtig!

  Als je mijn foto's en blog over street photography eens wilt bekijken: fokkomuller.nl

 2. leo
  Profiel leo schreef op maandag 31 januari 2011 om 02:30

  Mooi stuk en prachtige foto's, met respect genomen. Ik kan het niet méér met je eens zijn! Mijn voorkeur gaat uit naar de persoonlijke foto's, waarbij je echt kunt zien dat je contact hebt met de mensen. Het is geen wed van Meden en Perzen, maar foto's waarbij je mensen betrapt met een veilige tele spreken me minder aan. Natuurlijk kun je dat ook fraai en vooral respectvol doen. Dat veel afhangt van je uitstraling is zeker waar, ook je houding t.o.v. de mensen. Mijn eigen uitstraling heb ik helaas niet altijd zelf in de hand en het is me dan ook wel voorgekomen dat bij het ene bezoek aan een stad ik maar hoefde te klikken en bij een ander bezoek de grootste moeite had. Kan voor een groot deel aan je bui liggen vrolijk Met veel plezier gelezen Ton!

 3. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 31 januari 2011 om 03:02

  @fomu
  Op de een of andere manier vind ik dat foto's waarbij ik contact heb met mensen meer emotie uitstralen. Ik probeer ze zo natuurlijk mogelijk te fotograferen. In het begin heb ik vooral 'ongevraagd' gefotografeerd (zoals foto 5) dat mooie beelden oplevert. maar een click maken met mensen is meer mijn ding geworden. Zoals je zegt: het is een smaakkwestie. Bedankt voor je reactie!

  @leo
  De ervaring heeft mij geleerd dat het maken van goede streetfoto's met mensen voornamelijk afhangt van je benadering en uitstraling. Ik heb er altijd de grootste lol in en blijkbaar werkt dat aanstekelijk. Natuurlijk hebben we allemaal wel eens een dag dat 't ietsje minder gaat. Dan dan kies ik liever een ander onderwerp: bijvoorbeeld mooie boeddhistische tempels. Bedankt voor je reactie!

 4. Niels
  Profiel  Niels schreef op maandag 31 januari 2011 om 08:57

  Hi Ton:

  Erg nuttig artikel met handige tips en mooie voorbeelden!
  Bij staatfotografie heb ik altijd last van een drempeltje waar je overheen moet, bijvoorbeeld op een markt gaan lopen met je "dikke" camera+lens waardoor vaak veel mensen je wat argwanend aankijken..

  Dat maakt het lastiger om net net dat "onbevangen" moment te pakken en vast te leggen.

  Respect voor de gemaakte foto's die je hier toont! knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.704 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord