Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Flits op locatie, gebruik je high speed sync of een ND filter?

zaterdag 22 augustus 2020, 14:41 door | 4.817x gelezen | 8 reacties

Op locatie fotograferen met een flitser, de zogenaamde strobist fotografie, kan heel leuk zijn. Het geeft mogelijkheden die in de studio niet gedaan kunnen worden. Een losse flitser geeft je de kans om het omgevingslicht, en je flitslicht, perfect samen te laten werken.

Wil je gebruik maken van een kleine scherptediepte, dan is de kans groot dat je omgeving overbelicht raakt. Je zit tenslotte vast aan je flits synchronisatie tijd, die vrijwel altijd rond de 1/200 ligt. Om dit te omzeilen heb je twee mogelijkheden: high speed sync, of het gebruik van grijsfilters.

In deze video van Adorama TV wordt op een heel simpele, doeltreffende manier uitgelegd, wat de verschillen zijn. Maar ook hoe je te werk gaat met het bepalen van de belichting, en het instellen van je flitser. In dat opzicht is de video op meerdere fronten heel leerzaam.



De conclusie is, dat je beiden goed kunt gebruiken, maar dat high speed sync wel veel flitskracht kost, wat nadelig is voor de batterijduur, en misschien zelfs niet voldoende kracht kan opleveren voor een goed belichte foto.

Het gebruik van filters is, daarentegen, heel bewerkelijk en alleen handig als je er voldoende tijd voor hebt. Bekijk de video, en oordeel zelf wat het meest geschikt voor je is. Overigens, de manier van werken en de belichting instellen is alleen al leerzaam.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

8 reacties

  1. Arthur Wittendorp
    Profiel Arthur Wittendorp schreef op zaterdag 22 augustus 2020 om 15:55  | reageer

    Mijn voorkeur heeft altijd HSS! Het probleem met flitskracht kan mijn inziens opgelost worden door gebruik te maken van externe accupakket voor de (speedlite) flitsers. Door dit accupakket kan je zelfs met HSS nog bijna altijd op volle kracht flitsen.

  2. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 25 augustus 2020 om 09:47  | reageer

    @Arthur;
    Een accupack is bestemd voor snellere laadtijden, en meer flitsen per acculading. Ik heb nog nooit ervaren dat je hiermee meer flitskracht krijgt.
    Het principe van HHS is het verdelen van het vermogen over een langere flitsduur, in plaats van het vermogen in één kleine puls van een fractie van een seconde. Aangezien je het vermogen van de flitser niet groter dan maximaal kunt hebben, moet het netto vermogen wel lager worden met HSS. Een accupack verandert daar niets aan.
    Als je documentatie hebt waaruit blijkt dat dit anders is, dan ben ik daar heel benieuwd naar.

  3. Francis
    Francis schreef op dinsdag 25 augustus 2020 om 15:11  | reageer

    Vanuit thermodynamisch standpunt moeten beiden eigenlijk gelijk zijn: de flits kan een bepaalde energie-hoeveelheid afleveren, en ofwel moet de flits x stops meer geven omdat het licht door de ND-filter moet, ofwel moet de flits zijn energie gedurende een langere tijd afgeven en dus in kleinere hoeveelheden. Ik denk dat iedereen mag & kan kiezen welke methode hij/zij verkiest; of afhankelijk van welk materiaal je hebt.

  4. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 25 augustus 2020 om 15:26  | reageer

    @Francis;
    Beiden zijn ook gelijk. Het resultaat is hetzelfde. Het klopt helemaal wat je zegt, dat met het ND filter de flitser harder moet werken.
    Ik heb uit eigen ervaring gemerkt dat er al snel 60% tot 75% van het vermogen wegvalt als je HHS gebruikt. Ook kleurtemperatuur van flitslicht is bij HSS vaak minder stabiel, hoewel dit in deze omstandigheden waarschijnlijk helemaal niets uit zal maken.
    Tenzij er veel tijd en ruimte is voor gebruik van ND filters, zal HSS voor mij de meest gebruikte flitsmethode blijven in deze deze gevallen

  5. paul
    paul schreef op woensdag 26 augustus 2020 om 08:28  | reageer

    Super, heel leerrijk! Als amateurtje heb ik 3 speedlites van Canon die ik met een Canon transmitter op mijn camera aanstuur (wel op letten dat niet alle oude flitsers op afstand aan te sturen zijn). Ik maak veel gebruik van paraplu's om het flitslicht mooi te verdelen, zo kan ik met een beperkte bagage leuke dingen bereiken zonder al te veel gewicht te moeten meezeulen. Mijn enige vijand is wind, paraplu's en wind gaan niet samen.
    Is dit ideaal? Zeker niet maar ik amuseer mij ongelooflijk en heb regelmatig heel mooi resultaat wat voor mijn hobby het belangrijkste is.

  6. Nando
    Profiel Nando schreef op woensdag 26 augustus 2020 om 09:57  | reageer

    @Paul;
    Mooi om te horen hoe je creatief omgaat met je losse flitsers. Op en top strobist fotografie. Wind is inderdaad een dingetje; dat heeft mij al eens een paraplu doen sneuvelen.
    Je kunt zandzakken verkrijgen, waarmee je een lampstatief kunt verzwaren. Misschien dat dit een optie is?

  7. Dick
    Dick schreef op woensdag 26 augustus 2020 om 14:55  | reageer

    Ik begrijp niet waarom de video’s altijd nu in het Engels zijn.?

  8. Nando
    Profiel Nando schreef op woensdag 26 augustus 2020 om 15:16  | reageer

    @Dick;
    er is nu eenmaal een groter en gevarieerder aanbod in Engelstalige video's. Wij hier op Photofacts Academy geven Nederlandstalige video's, natuurlijk.
    We delen sommige van die Engelstalige video's hier, omdat we het interessante onderwerpen vinden die we graag delen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Video

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.163 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord