Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Is het perfecte objectief nodig voor je fotografie

vrijdag 1 december 2023, 20:10 door | 1.578x gelezen | 7 reacties

De nieuwste objectieven worden nog steeds beter. Van de resolutie die ze kunnen weergeven tot lensafwijkingen in de extreme hoeken. Is het wel nodig om die betere objectieven te willen gebruiken, of verlies je foto daarmee karakter?

Dit artikel is geschreven naar aanleiding van mijn vraag naar wat de lezers van dit blog zouden willen lezen. Dit onderwerp, oude objectieven versus nieuwe objectieven, is voorgesteld door Jeepee, waarvoor mijn dank.

Het zal ongetwijfeld opgevallen zijn dat de nieuwste top-objectieven verschrikkelijk duur zijn. Drieduizend euro is al lang geen uitzondering meer. Hoewel ik de prijzen niet wil goedpraten, is er wel een reden voor de hoge bedragen.

Nando sony fe50mm lens

De Sony FE 50mm f/1,2 GM is een fantastisch objectief. Maar ook heel duur.

De nieuwste objectieven zijn uitzonderlijk staaltjes van ontwikkeling en techniek. Tien of meer lenselementen werken nauw samen om zo min mogelijk vignettering, chromatische aberratie, coma-vervormingen, en lensflares te krijgen.

Daarnaast moet het onderscheidend vermogen steeds groter worden. Wat voor zin heeft het anders om hoge resolutie camera's te gebruiken als de objectieven die resolutie niet kunnen weergeven. En dat alles heeft een prijs, letterlijk.

Ben je op zoek naar de perfecte scherpte, met nauwelijks of geen lensafwijkingen van welke soort dan ook? Dan zijn dit de objectieven voor jou. Het stelt je in staat om je foto op pixelniveau te bekijken en je dan nog te verbazen over de kwaliteit.

Nando canon rf50mm lens

Een kleine goedkope 50mm met f/1,8. Zeker niet perfect, maar geeft die imperfectie geen uniek karakter aan de foto's?

Hoe belangrijk is de kwaliteit van een objectief voor je foto? Dat is een vraag waarop het antwoord voor iedereen anders kan zijn. Toch moet je bij jezelf eens te rade gaan wat belangrijk voor een foto is. Technische perfectie, of wat een foto laat zien en vertelt?

Een foto is meer dan alleen een weergave van de werkelijkheid tot in oneindig detail. Een foto is een momentopname van een gebeurtenis die voorbij is en niet meer terug komt. Een goede foto laat een herinnering zien, en wekt gevoelens en emotie op. Het is een geheel.

Nando MTO 1100mm meerkoet

Gefotografeert met een objectief van 40 of 50 jaar oud op een moderne digitale camera.

Een goede foto hoeft dan ook geen perfecte weergave van de werkelijkheid te zijn. Je kijkt naar het beeld in het geheel en naar het verhaal dat de foto vertelt. Je raakt erdoor geïnspireerd, of bent overdonderd door wat je ziet. Daar komt geen resolutie, lichtafval, onscherpte in de hoeken, of chromatische aberratie bij kijken.

Nando EF85L f1 2 uitstraling

Gefotografeerd met 85mm en f/1,2. De nieuwste versie levert misschien een betere kwaliteit, maar heeft de foto nog wel deze uitstraling? Of wordt het beeld van die nieuwe versie te klinisch?

Het is mooi om te zien dat er veel fotografen kiezen voor oude objectieven. Dit zijn de vintage objectieven, die elk een eigen, unieke uitstraling hebben. Je moet ervan houden, natuurlijk. Die objectieven zijn niet perfect, maar gaat om de foto als geheel, niet de minieme details bij maximale vergroting op het scherm.

Nando praktica oud objectief

Dit MTO 1100mm f/10,5 spiegelobjectief is een vintage objectief. De uitstraling van de foto's die met dit objectief zijn gemaakt, zijn. zeker niet perfect. Maar het geeft wel een unieke uitstraling aan de foto's

Het is echter niet nodig om per se naar dat soort vintage objectieven te grijpen. Je kan ook kiezen voor de wat oudere moderne objectieven. Met andere woorden, het is niet per se nodig om het nieuwste van het nieuwste te kiezen omdat daarmee de kwaliteit weer beter is geworden.

Er bestaat zelfs een risico met de zoektocht naar het beste, meest perfecte objectief. Het beeld, hoe perfect ook, kan te klinisch worden. Een foto zonder gevoel waar het alleen gaat over de perfectie. Met andere woorden, juist de tekortkomingen van een objectief geven de foto karakter.

Uiteraard zijn er ook situaties waarbij een zo perfect mogelijke weergave wel nodig is. Maar dan is de fotografie niet langer een kunstzinnige uiting. Dan is het puur registratie met een ander doel dan een foto aan de muur.

Hoe denk jij over de perfectie die objectieven tegenwoordig moeten hebben? Vind je dat de foto te klinisch daardoor worden, of valt het allemaal wel mee? Laat het weten in een reactie onder dit bericht.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

7 reacties

 1. jeepee
  Profiel jeepee schreef op vrijdag 1 december 2023 om 21:52  | reageer

  Top Nando! En met mirrorless camera’s en een adapter kun je nu heel veel lenzen passend maken. Ik heb zelf een paar maanden geleden met een 5 tal verschillende lenzen op 50 mm en zelfde diafragma een opname van een zelfde tafereel gemaakt. Ik was zelf stomverbaasd dat diegene die mij het meeste aanspraak niet met een moderne lens maar met een van 60 jaar oud was gemaakt. Leuk experimentje misschien voor de lezer met een paar lenzen in de kast?

 2. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 5 december 2023 om 11:11  | reageer

  Inderdaad. Dit is iets dat je in dat geval zelf goed kunt doen.

 3. MacBigfoot
  Profiel MacBigfoot schreef op vrijdag 1 december 2023 om 22:49  | reageer

  Ik vind het heel moeilijk, ik zou graag wat foto’s naast elkaar willen zien.

  Oude objectieven werden gebruikt met analoge rolletjes, krijg je dat gevoel terug met hetzelfde objectief bij een digitale camera? Of laat de digitale camera dan ook al een klinischer beeld zien vanwege de enorme hoeveelheid pixels?

  Er zijn oude objectieven die een hele mooie bokeh hebben, of soft focus.
  Met een modern lichtsterk objectief kan het onderwerp heel mooi scherp worden weergegeven met een hele mooie vage achtergrond.

  Ik weet niet of je oud en nieuw 1-op-1 kunt vergelijken.

 4. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 5 december 2023 om 11:10  | reageer

  Een goede opmerking: ligt het aan de resolutie.
  Je moet wel in gedachten houden dat het objectief een bepaald onderscheidend vermogen heeft. Is dat onderscheidend vermogen lager dan de resolutie van je sensor, dan is dat de bepalende factor voor de scherpte.
  Persoonlijk denk ik dat je het gewoon 1:1 vergelijken.

 5. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op dinsdag 5 december 2023 om 10:48  | reageer

  Het lezen van het verhaal van Nando doet mij naar één conclusie brengen: De beste perfectie is de imperfectie.
  Ik kan mij vinden in bovenstaand verhaal.

 6. Maurice
  Maurice schreef op dinsdag 5 december 2023 om 12:51  | reageer

  In aanvulling op deze discussie; veel mensen klagen over de korreligheid van foto's gemaakt met een moderne camera als de Nikon Z8. Ik denk dan terug aan de analoge negatieven met ISO 400, met ontwikkelen een factor 4 opgewaardeerd. Ik vindt die korreligheid wel mooi en fotograaf soms op een maximale ISO om een anomale korreligheid te krijgen.

 7. Ynze Braaksma
  Profiel Ynze Braaksma schreef op vrijdag 8 december 2023 om 21:32  | reageer

  Objectieven kunnen zich onderscheiden door hun scheidend vermogen knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.152 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord