Elja Trum

Fotoapparatuur verzekeren; welke verzekering moet je hebben

zaterdag 3 mei 2008, 15:38 door | 65.489x gelezen | 26 reacties

De afgelopen maanden heb ik mijn fotoapparatuur uitgebreidt met een prijzige 70-200mm objectief en een stevige flitser. Ook mijn nieuwe laptop wil zo nu en dan nog wel eens meegenomen worden tijdens een shoot. Wanneer ik nu met een volle fototas op stap ben draag ik al snel duizenden euro's aan apparatuur met me mee. Ik moet er niet aan denken dat die tas eens gestolen zou worden; ik ben namelijk daar namelijk niet voor verzekerd. Tijd om daar eens verandering in te brengen!

Bestaande verzekeringen
De eerste stap bij het vinden van een geschikte cameraverzekering is het bepalen van de waarde van je apparatuur en het controleren van de huidige dekking bij eventuele lopende verzekeringen. In sommige gevallen kan een bestaande inboedel of kostbaarhedenverzekering namelijk ook voldoende dekking bieden.

In mijn geval heb ik weinig aan mijn inboelverzekering. Alleen wanneer er hier in huis wordt ingebroken en mijn apparatuur meegenomen wordt heb ik er iets aan. Mijn doorlopende reisverzekering dekt lang niet voldoende om mijn apparatuur te kunnen vervangen en is daarnaast alleen geldig tijdens vakanties en niet wanneer ik gewoon een middagje op stap ga om te fotograferen.

Waarde van je apparatuur
Voor de waarde van mijn apparatuur ben ik uit gegaan van het bedrag dat nodig zou zijn om al mijn apparatuur te vervangen. Mijn laptop houdt ik in deze berekening even apart omdat deze bij een specifieke cameraverzekering mogelijk niet meegenomen kan worden.

Overigens kun je de waarde van je apparatuur ook opslaan op Photofacts. Er was reeds de mogelijkheid voor geregistreerde bezoekers om hun apparatuur vast te leggen met het bijbehorende serienummer (handig bij diefstal). Aan de hand van dit artikel heb ik het ook mogelijk gemaakt de waarde per artikel op te slaan.

Bij het afsluiten van een verzekering zul je waarschijnlijk een opgave van de apparatuur moeten doen, het overzicht op Photofacts kan dan handig zijn.

Verschillende verzekeringen
De Europeesche voert voor dit soort dekking een Hobby en sportartikelen verzekering; tot 5.000 euro is de premie direct te zien, daarboven is de standaard acceptatie niet mogelijk. Deze verzekering is alleen voor particulieren en is niet geldig op het moment dat je de apparatuur gebruikt voor een betaalde opdracht. Via de website Cameraverzekering.nl biedt het bedrijf Kostons AssurantiŽn dezelfde verzekering van de Europeesche aan. Hier kun je echter wel direct de premie inzien boven de 5.000 euro. De standaard verzekering is hier overigens even duur als rechtstreeks bij de Europeesche.

Op Cameraverzekering.nl kun je daarnaast ook aangeven dat je de camera semi-professioneel gebruikt. Ze bedoelen hiermee dat je ook af en toe een betaalde opdracht kunt doen, zoals een bruiloft op portretsessie. In plaats van de 161,25 euro die je betaald voor een verzekering van 5.000 euro als particulier betaal je dan 268,75 euro. Een stevige meerprijs dus.

Als je de camera beroepsmatig gebruikt moet je oppassen. Deze verzekeringen bieden hier geen dekking voor. Je kunt dan wel terecht bij bijvoorbeeld Klomps & boor. Dit bedrijf is gespecialiseerd in verzekeringen voor beroepsfotografen, maar ze schijnen ook semi-professionals aan te nemen. Voor een bedrag van 20,- euro per 1.000 euro verzekerd bedrag heb je binnen heel Europa dekking (30,- / 1.000,- voor wereldwijd). Een bedrag van vijfduizend euro is dus voor zo'n 100,- euro per jaar al te verzekeren.

Ook bij de Publieke Omroep kun je terecht voor een verzekering (ook als particulier). De premie bedraagt 2,3% van het verzekerd bedrag bij werelddekking en 1,6% bij europadekking. Bij 5.000,- euro dekking zou dat neerkomen op 80,- euro premie per jaar. Een betaalbare optie dus. De minimum premie is overigens 70 euro, belangrijk als je maar weinig apparatuur bezit. Let bij deze NOS verzekering wel op het behoorlijk hoge eigen risico; 200,- euro per gebeurtenis (en zelfs 250,- euro bij valschade).

Let bij het uitzoeken van een verzekering in elk geval op je eigen risico en wat ze terugbetalen. Aan de dagwaarde heb je doorgaans niet zo veel meer in de praktijk. Vervangingswaarde is daarbij dus veel interessanter.

Mijn keuze
Iedereen moet natuurlijk voor zichzelf een afweging maken. Zelf ben ik, ondanks het hoge eigen risico, gegaan voor de verzekering van de publieke omroep. Mijn apparatuur (inclusief laptop) is nu zowel verzekerd bij privť gebruik als tijdens betaalde opdrachten. Hopelijk hoef ik er nooit gebruik van te maken, maar het is goed te weten dat ik nu verzekerd rondloop.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

26 reacties

 1. stephan
  stephan schreef op zaterdag 3 mei 2008 om 20:44

  Informatief. Vorig jaar heb ik zo'n beetje hetzelfde rondje gemaakt en ik ben ook bij de Publieke Omroep terechtgekomen. Vriendelijke mensen die snel en terzake reageren.

 2. Edgo
  Profiel Edgo schreef op zaterdag 3 mei 2008 om 23:29

  Bij Cameraverzekering blijf ik met een online berekening steken op 7500 euro.
  Maar eens een offerte bij de publieke omroep opvragen.
  Bedankt voor deze reminder, word hoog tijd dat ik e.e.a ga regelen.

 3. MarkV
  Profiel MarkV schreef op zondag 4 mei 2008 om 02:04

  Ik heb twee weken geleden een "ANWB Mobile apparatuur" verzekering afgesloten. Deze dekt indien de dagwaarde van de apparatuur meer dan 50% van de nieuwwaarde is, de volledige nieuwwaarde uit. Eigen risico is maar EUR 20,- per gebeurtenis. Kan in de polis niets lezen over professioneel gebruik dus kan het bevestigen nog uitsluiten dat schade gedekt zou zijn. Body+glaswerk in mijn geval ca EUR 3100,- plus EUR 700,- ongespecificeerde apparatuur gedekt voor een bedrag van ca EUR 130,- per jaar. In ieder geval een optie voor de hobbyfotograaf, wellicht ook professioneel?

 4. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 4 mei 2008 om 10:01

  @MarkV. De crux zit in het begrip dagwaarde. Stel je koopt een nieuwe Canon 450D. Kitprijs was ongeveer 889 euro. Nu ongeveer 789 euro, maar je kunt zo'n kit voor steeds minder geld kopen. De dagwaarde daalt daardoor automatisch. Verder daalt de waarde door het gebruik. Bij semi-professioneel gebruik daalt de dagwaarde sneller (misschien ruwer gebruik en per week meer foto's op de teller). Ik betwijfel of dit een bruikbare verzekering is voor moderne foto-apparatuur. Waarschijnlijk alleen nuttig in het eerste jaar.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.160 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord