Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Fotoapparatuur verzekeren; welke verzekering moet je hebben

zaterdag 3 mei 2008, 15:38 door | 66.658x gelezen | 26 reacties

De afgelopen maanden heb ik mijn fotoapparatuur uitgebreidt met een prijzige 70-200mm objectief en een stevige flitser. Ook mijn nieuwe laptop wil zo nu en dan nog wel eens meegenomen worden tijdens een shoot. Wanneer ik nu met een volle fototas op stap ben draag ik al snel duizenden euro's aan apparatuur met me mee. Ik moet er niet aan denken dat die tas eens gestolen zou worden; ik ben namelijk daar namelijk niet voor verzekerd. Tijd om daar eens verandering in te brengen!

Bestaande verzekeringen
De eerste stap bij het vinden van een geschikte cameraverzekering is het bepalen van de waarde van je apparatuur en het controleren van de huidige dekking bij eventuele lopende verzekeringen. In sommige gevallen kan een bestaande inboedel of kostbaarhedenverzekering namelijk ook voldoende dekking bieden.

In mijn geval heb ik weinig aan mijn inboelverzekering. Alleen wanneer er hier in huis wordt ingebroken en mijn apparatuur meegenomen wordt heb ik er iets aan. Mijn doorlopende reisverzekering dekt lang niet voldoende om mijn apparatuur te kunnen vervangen en is daarnaast alleen geldig tijdens vakanties en niet wanneer ik gewoon een middagje op stap ga om te fotograferen.

Waarde van je apparatuur
Voor de waarde van mijn apparatuur ben ik uit gegaan van het bedrag dat nodig zou zijn om al mijn apparatuur te vervangen. Mijn laptop houdt ik in deze berekening even apart omdat deze bij een specifieke cameraverzekering mogelijk niet meegenomen kan worden.

Overigens kun je de waarde van je apparatuur ook opslaan op Photofacts. Er was reeds de mogelijkheid voor geregistreerde bezoekers om hun apparatuur vast te leggen met het bijbehorende serienummer (handig bij diefstal). Aan de hand van dit artikel heb ik het ook mogelijk gemaakt de waarde per artikel op te slaan.

Bij het afsluiten van een verzekering zul je waarschijnlijk een opgave van de apparatuur moeten doen, het overzicht op Photofacts kan dan handig zijn.

Verschillende verzekeringen
De Europeesche voert voor dit soort dekking een Hobby en sportartikelen verzekering; tot 5.000 euro is de premie direct te zien, daarboven is de standaard acceptatie niet mogelijk. Deze verzekering is alleen voor particulieren en is niet geldig op het moment dat je de apparatuur gebruikt voor een betaalde opdracht. Via de website Cameraverzekering.nl biedt het bedrijf Kostons AssurantiŽn dezelfde verzekering van de Europeesche aan. Hier kun je echter wel direct de premie inzien boven de 5.000 euro. De standaard verzekering is hier overigens even duur als rechtstreeks bij de Europeesche.

Op Cameraverzekering.nl kun je daarnaast ook aangeven dat je de camera semi-professioneel gebruikt. Ze bedoelen hiermee dat je ook af en toe een betaalde opdracht kunt doen, zoals een bruiloft op portretsessie. In plaats van de 161,25 euro die je betaald voor een verzekering van 5.000 euro als particulier betaal je dan 268,75 euro. Een stevige meerprijs dus.

Als je de camera beroepsmatig gebruikt moet je oppassen. Deze verzekeringen bieden hier geen dekking voor. Je kunt dan wel terecht bij bijvoorbeeld Klomps & boor. Dit bedrijf is gespecialiseerd in verzekeringen voor beroepsfotografen, maar ze schijnen ook semi-professionals aan te nemen. Voor een bedrag van 20,- euro per 1.000 euro verzekerd bedrag heb je binnen heel Europa dekking (30,- / 1.000,- voor wereldwijd). Een bedrag van vijfduizend euro is dus voor zo'n 100,- euro per jaar al te verzekeren.

Ook bij de Publieke Omroep kun je terecht voor een verzekering (ook als particulier). De premie bedraagt 2,3% van het verzekerd bedrag bij werelddekking en 1,6% bij europadekking. Bij 5.000,- euro dekking zou dat neerkomen op 80,- euro premie per jaar. Een betaalbare optie dus. De minimum premie is overigens 70 euro, belangrijk als je maar weinig apparatuur bezit. Let bij deze NOS verzekering wel op het behoorlijk hoge eigen risico; 200,- euro per gebeurtenis (en zelfs 250,- euro bij valschade).

Let bij het uitzoeken van een verzekering in elk geval op je eigen risico en wat ze terugbetalen. Aan de dagwaarde heb je doorgaans niet zo veel meer in de praktijk. Vervangingswaarde is daarbij dus veel interessanter.

Mijn keuze
Iedereen moet natuurlijk voor zichzelf een afweging maken. Zelf ben ik, ondanks het hoge eigen risico, gegaan voor de verzekering van de publieke omroep. Mijn apparatuur (inclusief laptop) is nu zowel verzekerd bij privť gebruik als tijdens betaalde opdrachten. Hopelijk hoef ik er nooit gebruik van te maken, maar het is goed te weten dat ik nu verzekerd rondloop.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

26 reacties

 1. stephan
  stephan schreef op zaterdag 3 mei 2008 om 20:44  | reageer

  Informatief. Vorig jaar heb ik zo'n beetje hetzelfde rondje gemaakt en ik ben ook bij de Publieke Omroep terechtgekomen. Vriendelijke mensen die snel en terzake reageren.

 2. Edgo
  Profiel Edgo schreef op zaterdag 3 mei 2008 om 23:29  | reageer

  Bij Cameraverzekering blijf ik met een online berekening steken op 7500 euro.
  Maar eens een offerte bij de publieke omroep opvragen.
  Bedankt voor deze reminder, word hoog tijd dat ik e.e.a ga regelen.

 3. MarkV
  Profiel MarkV schreef op zondag 4 mei 2008 om 02:04  | reageer

  Ik heb twee weken geleden een "ANWB Mobile apparatuur" verzekering afgesloten. Deze dekt indien de dagwaarde van de apparatuur meer dan 50% van de nieuwwaarde is, de volledige nieuwwaarde uit. Eigen risico is maar EUR 20,- per gebeurtenis. Kan in de polis niets lezen over professioneel gebruik dus kan het bevestigen nog uitsluiten dat schade gedekt zou zijn. Body+glaswerk in mijn geval ca EUR 3100,- plus EUR 700,- ongespecificeerde apparatuur gedekt voor een bedrag van ca EUR 130,- per jaar. In ieder geval een optie voor de hobbyfotograaf, wellicht ook professioneel?

 4. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 4 mei 2008 om 10:01  | reageer

  @MarkV. De crux zit in het begrip dagwaarde. Stel je koopt een nieuwe Canon 450D. Kitprijs was ongeveer 889 euro. Nu ongeveer 789 euro, maar je kunt zo'n kit voor steeds minder geld kopen. De dagwaarde daalt daardoor automatisch. Verder daalt de waarde door het gebruik. Bij semi-professioneel gebruik daalt de dagwaarde sneller (misschien ruwer gebruik en per week meer foto's op de teller). Ik betwijfel of dit een bruikbare verzekering is voor moderne foto-apparatuur. Waarschijnlijk alleen nuttig in het eerste jaar.

 5. libeco
  Profiel libeco schreef op zondag 4 mei 2008 om 10:38  | reageer

  Daarnaast ben je bij de eerder genoemde NOS assurantien voor een lager bedrag klaar, wereldwijd. Enige nadeel is de vrij hoge eigen risico...

 6. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 4 mei 2008 om 14:00  | reageer

  @MarkV; Ik heb ook naar de ANWB verzekering gekeken. Volgens mij komt deze van de Europeese en is professioneel gebruik dus niet meeverzekerd.

 7. MarkV
  Profiel MarkV schreef op zondag 4 mei 2008 om 16:58  | reageer

  @Elja: Even wat dieper gespit. Lijkt erop dat het om een polis bij Unigarant gaat.

  Unigarant.nl: Mobiele apparatuur/Dekkingsoverzicht.htm

  @EdC: Ik zie je punt. Toch nog even verder kijken dus. Heb het meeste nog niet zo lang en doe ook (nog) geen betaalde opdrachten, dus voor nu zit ik nog even goed. Daarna gaat het idd om de vervangingswaarde.

  Hoe lang gaat een camera in doorsnee eigenlijk mee? Heb ooit eens gelezen dat een vuistregel grofweg zegt dat je 100.000 shots kunt maken. Zijn er mensen die voor professioneel gebruik gebruik maken van lease constructies (in verband met afschrijving) oid?

 8. Vincent_Sp
  Profiel Vincent_Sp schreef op zondag 4 mei 2008 om 18:38  | reageer

  Even een losse vraag:

  @EdC

  Quote: (misschien ruwer gebruik en per week meer foto's op de teller)

  Zijn de nieuwe digitale camera's dan afgestelt dat ze het slechter gaan doen bij meer foto's.
  Of bedoel je per kaart, dat als je je kaart bijna vol hebt ofzo?
  Lijkt me wel vaag dat zo'n duur ding slechter gaat presteren bij volgebruik.
  Of niet?

 9. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 4 mei 2008 om 21:23  | reageer

  @Vincent. Als je semi-prof werkt, dan maak je meer foto's en dat dat kun je terugzien in de nummering van de foto's (Is bij mijn 20D zo en bij de 350D op mijn werk, dat zal bij andere camera's niet anders zijn). En daarmee is dus terug te zien dat je een camera intensief gebruikt. En gebruik is altijd waardevermindering en dat is waar een verzekeraar naar kijkt als het op uitkeren aankomt. De camera gaat niet slechter presteren.

 10. Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) schreef op maandag 5 mei 2008 om 01:03  | reageer

  Heel informatief artikel Elja vrolijk
  @Vincent en @EdC: Elke camera heeft een teller voor het aantal sluiterbewegingen. Bij het ene merk kun je deze teller zelf uitlezen, bij het andere merk kan dit alleen met diagnostische software, maar het kan ten alle tijden. Vraag me trouwens af hoe ze dit willen gaan doen bij een gestolen camera, maar dat ter zijde. vrolijk

  De scheidslijn tussen privé, klein zakelijk of professioneel kan heel erg klein zijn, en daarom zijn kleine lettertjes heel erg belangrijk. De NOS verzekering is een erg goede waarover ik veel goede verhalen heb gehoord door mensen die helaas ook de minder rooskleurige kant van verzekeren hebben meegemaakt. Hoog eigen risico, maar wel een volledige dekking en snelle uitbetaling.

 11. sdirkx
  sdirkx schreef op maandag 5 mei 2008 om 09:34  | reageer

  Zit ook bij de NOS knipoog

 12. EdC
  Profiel EdC schreef op maandag 5 mei 2008 om 19:31  | reageer

  @Brian, als je camera gestolen is, valt er niets meer te zien. Maar een verzekeringsinspecteur zou kunnen vragen naar recent beeld. A. om te zien of er met de camera voorafgaand aan de diefstal is gewerkt (merk, type en nummer) en B. om aan de hand van beeldnummering de gebruiksintensiteit te analyseren. Of een inspecteur dat ook doet is een tweede, uiteraard.

 13. Richard
  Richard schreef op vrijdag 9 mei 2008 om 10:20  | reageer

  Tip. Kijk bij verzekeringen ook of diefstal verzekerd is uit een voertuig of tent.
  Mijn ervaring is dat er veel verschil zit in de voorwaarde.

 14. Richard Hijmering
  Profiel Richard Hijmering schreef op vrijdag 9 mei 2008 om 10:57  | reageer

  Wat mijn naamgenoot zegt is een goede. let niet alleen of je camara ed word verzekerd en voor hoeveel (uitkering en maandelijkse kosten). Maar lees goed de dekking na. Veel verzekeringen dekken bijv. diefstal uit hotelkamer, voertuig of tent niet (tip van een vriend). Dat kan lastig zijn als alles gestolen word als je net even wat bent gaan drinken aan de bar. Of ze dekken schade bij risicovolle sporten niet, iets waar hiken (dus een bergwandeling) al onder kan vallen. Lees dus goed de dekking na en kijk of dit bij jouw gebruikers patroon past. Anders betaal je een hoop geld maar krijg je niks terug wanneer het nodig is.

 15. adriaanvandam
  Profiel adriaanvandam schreef op zaterdag 12 juli 2008 om 09:27  | reageer

  Bij Klomps en boor wordt er veel uitgesloten zoals hieronder beschreven.
  Gisteren had ik mijn laptop even in een niet afgesloten auto laten liggen. Als ie weg is is ie dus niet verzekerd. Ook als je op locatie aan het werk bent en je spullen zijn weg, is dit niet verzekerd.
  Een flinke minpunt van de verzekering.

  3. Uitsluitingen
  Van deze verzekering is uitgesloten schade door verlies of beschadiging van het verzekerde object:

  3.1 die het beoogde of zekere gevolg is van een handelen of nalaten van de verzekerde;

  3.2 door diefstal uit motorrijtuigen, alsmede diefstal of vermissing tijdens het onbeheerd achterlaten buiten de woning van de verzekerde, tenzij uit een afgesloten ruimte, waaraan sporen van braak aanwezig zijn;

 16. NielsThijssen
  Profiel  NielsThijssen schreef op dinsdag 15 juli 2008 om 18:09  | reageer

  Vandaag ook de papieren voor NOB/Publieke Omroep ingestuurd.
  Ik schrok wel toen ik 'even' de bonnetjes bij elkaar optelde (exclusief laptop....)
  oeps.... toch maar GEEN risico lopen straks in Amerika....

 17. RobertW
  Profiel RobertW schreef op woensdag 24 juni 2009 om 09:13  | reageer

  Nieuwe eis van de verzekering:

  In de kleine lettertjes van de polis staat als voorwaarde dat je je camera buiten de studio moet vervoeren in een Steelbag-koffer (deze merkkoffer wordt met name genoemd). De koffers hebben nl. standaard deugdelijke sloten, zijn 'braakvertragend' en kunnen dmv. een stevige offshore-kabel verankerd worden in je auto of op de opnamelocatie. Deze verplichting tot aanschaf van zo'n koffer dwingt fotografen wederom tot een investering waar ze niet op zitten te wachten. Het zijn relatief dure koffers en als je er eentje wilt waar al je apparatuur in gaat, dan gaat je dat behoorlijk wat kosten.

  Er zijn min of meer 3 modellen, die voor onze apparatuur geschikt zijn, dat zijn de modellen:
  •Steelbag Pilot -47,5 x 32,5 x 20 cm voor € 584,- (ex. btw)
  •Steelbag Cargo -37,5 x 50 x 20 cm voor € 865,- (ex. btw)
  •Steelbag Professional -41 x 54 x 40,5 cm.voor € 1080.- (ex btw)
  Ze worden geleverd met een autobeugel, een staalkabel én een Quicklock kabel.
  Je kunt ze laten voorzien van een interieur uit net als in de Pelican-cases.

  Een gewone verzekering dekt dus niet meer de schade, mits je je apparatuur op een dergelijke manier vervoert....

 18. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 24 juni 2009 om 09:22  | reageer

  @RobertW; Bij welke verzekeraar is dit? Bij de NOS?

 19. RobertW
  Profiel RobertW schreef op zondag 26 juli 2009 om 22:49  | reageer

  Nee, die via de SVFN gaat.

 20. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op zondag 27 februari 2011 om 16:50  | reageer

  Ik zie nu pas dit artikel. Ben me ook aan het oriënteren op een andere (beroepsmatige) verzekering. Klomps en Boor (verzekering waar SVFN en NPS naar verwijst) eist o.a. een nagelvast bevestigde kluis waar de spullen in liggen. Nu heb ik wel een kluis, maar om dit van je klanten te eisen vind ik wel wat ver gaan. NOS en DSV schijnen een goed alternatief te bieden. Ik ga er nog eens in duiken.

 21. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op dinsdag 7 juni 2011 om 22:12  | reageer

  Interessant artikel maar er is veel verandert de afgelopen drie jaar. Ik kan niet over andere verzekeringen oordelen maar zelf heb ik mijn apparatuur als optische instrumenten (inclusief laptop, e.d.) verzekerd bij mijn inboedel. De optische instrumenten zijn dan in een zgn buitenhuis dekking wereldwijd verzekerd met een eigen risico van €100,=.
  Ik heb voor de douane door de verzekeraar een aanhangsel laten opmaken met serienummers/omschrijving hardware.
  Voor een premie indicatie: alle apparatuur heeft een waarde van € 9200,= en betaal een premie p/j van € 230,= en dat is dan voor de aanschaf/vervangingswaarde van de apparatuur. Omdat de verzekering is ondergebracht in een totaalplan is afhankelijk van de uit te keren schades een jaarlijkse premierestitutie te verkrijgen.
  Mijn ervaring is dat dit jaarlijks op ongeveer 20% uit komt.
  De verzekeraar is Kroller assurantien te Den Haag.

 22. hanske
  Profiel hanske schreef op woensdag 1 februari 2012 om 10:43  | reageer

  Is de link naar publieke omroep wel juist? want dan kom ik op de site over informatie van tv-programma's.

 23. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 1 februari 2012 om 22:42  | reageer

  @Hanske; In 2008 was het nog de juiste link, tegenwoordig kun je deze verzekering vinden via Apparatuurverzekering.nl.

 24. Elbee
  Profiel Elbee schreef op zondag 10 maart 2013 om 17:56  | reageer

  Omdat ik sinds 1 januari niet meer bij Klomps en Boor verzekerd ben, ben ik op zoek naar een nieuwe apparatuurverzekering en kwam zo bij dit artikel terecht. De verzekering van de NOS is tegenwoordig apparatuurverzekering.nl en is een onderdeel van DSV-verzekeringen.
  Het verzekeren zelf blijft ingewikkeld, omdat de apparatuur in huis verzekerd is bij onze inboedelverzekering en omdat ik buitenshuis niet altijd dezelfde apparatuur meeneem

 25. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op zondag 10 maart 2013 om 23:31  | reageer

  @Elbee Het handigste is om bij je inboedelverzekeraar een zgn buiten huisdekking op te geven/af te sluiten. Je app blijft dan binnen je inboedel in de polis, maar wel buitenhuis verzekerd voor de app. die je dan op dat moment meeneemt! Succes

 26. ingrid-1950
  Profiel ingrid-1950 schreef op dinsdag 19 november 2013 om 15:39  | reageer

  even ter aanvulling: materiaal gekocht in het buitenland wordt door de meeste verzekeringen vergoed TOT 500 euro !!!! (2010) wel even goed rekening mee houden als je op reis iets aanschaft !!! Ik ben door schade en schande wijs geworden. Inbraak in hotelkamer door een raam uit de sponning te tillen, terug te plaatsen en zo geen braakschade....ook al werd dit door politie ontdekt en is er notitie van gemaakt. (was waarschijnlijk een inside job). Denk dus, m.n. in VS er aan dat je in een afgesloten hotel logeert! (en niet in zogenaamde motels met galerijkamers). Camera, laptop, telefoon, etc... alles kwijt. Veel in de VS aangeschaft omdat we daar 6 maanden per jaar woonden... en dan kom je er thuis achter dat (praktisch alle verzekeringsmij.) deze regel hanteren !

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord