Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Tips voor op fotoreis. Deel 2: het statief

woensdag 9 november 2022, 10:01 door | 3.770x gelezen | 3 reacties

Om onbezorgd op fotoreis te gaan, heb ik een aantal tips die je helpen om zonder zorgen te gaan fotograferen met een groep. Ik put deze ervaring uit de vele situaties die ik als fotografie-reisleider al heb meegemaakt.

Het eerste deel ging over de fototas en hoe je daarmee omgaat tijdens je reis. Dit is het tweede deel in een serie van tips voor als je op fotoreis gaat. In dit deel komt het statief aan bod, een hulpmiddel dat veel plezier kan geven, nog meer mogelijkheden, maar ook hoofdbrekens en zorgen. En niet te vergeten, ellende.

Nando verschillende statieven

Welk statief is geschikt voor jou? Dat hangt helemaal van het doel af. Kies verstandig en je kunt vele jaren van een statief genieten.


Het statief - wat heb je nodig?Voor reizen is het goed om te weten wat je wachten staat. Ga je veel hiken? Ben je veel op een enkele locatie? Ben je aan zee en kan het flink waaien, of is het vaker rustig weer? Al deze dingen bepalen wat je nodig hebt.

Om het heel simpel te houden, er zijn ruwweg twee soorten statieven. De grote, zware, maar ook stabiele statieven, en de kleinere reisstatieven die compact, licht, en makkelijk mee te nemen zijn. Je reis bepaalt in principe wat je het beste kunt meenemen.

Nando voorkeur een licht statief

Ga je veel hiken tijdens een fotoreis, dan kan een compact reisstatief een goede keuze zijn.


Je moet echter niet denken dat elk statief voldoet. Het is een hulpmiddel dat je camera zal dragen, waar je de dure apparatuur aan toevertrouwd. Het laatste wat je wilt is een statief dat omvalt, zeker niet tijdens je fotoreis. Zorg dus voor een statief waarvan je weet dat het je apparatuur veilig kan dragen.

Weet hoe je statief werktIk zie wel eens fotografen die een nieuw statief mee op reis nemen. Soms is het niet eens thuis uit de tas gekomen, en wordt het op reis voor het eerst gebruikt. Dit is een heel onverstandige beslissing. Je bent op reis om te fotograferen, niet om te leren hoe je statief werkt.

Nando ken de werking statief

Er zitten verschillende wieltjes en knoppen op een statiefkop. Weet jij welke waarvoor dienen? Leer dit voordat je op reis gaat.


Heb je een nieuw statief gekocht, of heb je er eentje op het oog? Zorg dan dat je weet hoe het werkt. Haal het thuis uit de doos, uit de tas, en gebruik het een aantal keren. Leer welke knoppen waarvoor dienen, en hoe je het statief opzet. Weet je iets niet, of is het niet duidelijk? Dan heb je de tijd om het uit te zoeken.

De statiefkop en het statiefplaatjeZorg ervoor dat de statiefkop stevig op het statief zit en niet los draait bij het gebruik. En blijf dit elke keer controleren. Dit is eenvoudig 'good practice.' Dit geldt ook voor het statiefplaatje dat op je camera of op je objectief zit.

De meeste statiefplaatjes zijn niet heel strak vast te zetten. Met andere woorden, je camera draait los als die op het statief staat. Maak bovendien niet de fout door de camera te willen draaien als de statiefkop vast staat. Komt het statiefplaatje los te zitten, maak het dan opnieuw vast.


Nando statiefplaatje 4

De standaard geleverde statiefplaatjes zijn vaak niet van beste uitvoering. Pas op dat ze niet los draaien door (verkeerd) gebruik. Controleer de bevestiging met regelmaat.


Heb je een statief met een statiefgondel? Overweeg dan een extra statiefplaatje te kopen om die daaronder te zetten. Zo voorkom je dat je continu het plaatje van de camera naar statiefgondel moet verplaatsen.

Overweeg eventueel een statiefplaatje te kopen dat niet kan roteren. Zeker als je een Arca-Swiss aansluiting hebt zijn die eenvoudig te verkrijgen. Het beste is misschien een L-bracket, maar alleen als je vaak je statief gaat gebruiken.

Nando l bracket

Gebruik je vaak een statief, dan kan een L-bracket een waardevolle aanschaf zijn.


Het statief - verstandig gebruikZorg dat het statief op locatie zo waterpas mogelijk staat. Controleer dit elke keer weer. Een statief dat niet waterpas staat valt snel om. Dat kan door een windvlaag, of door een golf als je aan of in zee staat. Ik hoef niet te zeggen wat het gevolg is.

Laat het statief met de camera erop niet onbeheerd achter. Blijf erbij staan zodat je kunt ingrijpen als het fout dreigt te gaan. Onderschat de kracht van wind en golven niet, zelfs het zwaarste statief kan omvallen (hoewel een lichter statief er natuurlijk veel gevoeliger voor is).

Nando stevig statief strand

Met een stevig statief aan het strand is het fotograferen veel prettiger dan met een lichtgewicht statief. Pas echter altijd op, ongeacht welk statief je hebt.


Ik heb statieven met de camera erop om zien vallen. Vaak door een combinatie van het scheef opzetten, onoplettendheid, en wind of water. Neem de tijd voor het opzetten, en je zult merken dat het fotograferen met een statief prettig kan zijn.

Nando aan het strand met statief

Het statief goed kunnen bedienen is een zorg minder op je fotoreis. Dat omvat ook het correct opzetten van je statief. Je wilt immers niet dat er iets gebeurd.


Ik schreef eerder een artikel met tips voor verstandig gebruik van een statief. Het kan altijd lonen om daar nog eens naar te kijken.

Maak van je fotoreis geen nachtmerrieEen fotoreis is fantastisch om te doen. Samen op pad met gelijkgestemden, en bovendien leerzaam omdat je ook ziet hoe anderen fotograferen. Het is inspirerend, en je komt op een eenvoudige manier op de mooiste plekken.

Door je statief goed te kennen, en er goed mee om te gaan voorkom je dat er iets met je apparatuur gebeurd, en de reis in een nachtmerrie verandert. Toch moet je jezelf niet bang laten maken door te bedenken wat er allemaal mis kan gaan met je apparatuur.

Nando op fotoreis in een groep

Op reis met een groep kan leuk en gezellig zijn. Stem je apparatuur af op je avontuur, zodat je zonder zorgen kunt fotograferen onder elke omstandigheid.


Ga verstandig om met je statief. De tips in dit artikel zijn niet moeilijk, en simpelweg 'good practice.' Bedenk dat het in feite zelfs niet alleen voor een fotoreis is, maar altijd geldt. Ook als je op 10 kilometer van huis bent. Alleen kun je op fotoreis niet even naar huis om je statief te repareren.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 9 november 2022.
De eerste publicatiedatum is maandag 25 juli 2022, 20:20.
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

3 reacties

 1. Peter
  Peter schreef op dinsdag 26 juli 2022 om 17:06  | reageer

  Ik heb lang gewerkt met zo’n balhoofd maar dat vond ik toch lastig te hanteren.

  Toen een “geared head drieweg statiefkop” gekocht (bijvoorbeeld van BenRo) snel en precies in te stellen en erg handig bij landschaps- en portret fotografie

 2. Peter
  Peter schreef op dinsdag 26 juli 2022 om 18:48  | reageer

  Ik heb vrij lang gewerkt met een balhoofd, maar ik vond het wat onhandig als je een goede compositie wilde maken. In het landschap (nat en koud) m.i. minder geschikt. Totdat de geared head drieweg statiefkop op de markt kwam. Geweldig! Wil nooit anders meer.

 3. Nando
  Profiel Nando schreef op woensdag 27 juli 2022 om 10:01  | reageer

  @Peter:
  Het maakt niet uit wat je op je statief hebt, dat is niet waar het in dit artikel over gaat. Je moet zorgen dat je weet hoe je statief en statiefkop werkt, dat het in alle gevallen goed vast zit, en dat je statiefplaatje op de camera niet los draait.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord