Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

6 tips om de pandemie door te komen

maandag 16 maart 2020, 22:33 door | 4.593x gelezen | 4 reacties

Het zal je niet ontgaan zijn. Met zijn allen moeten we ons nu inzetten om het coronavirus zo goed mogelijk op te vangen. Het uit de weg gaan van overbodige contactmomenten is hierbij een belangrijk onderdeel. De komende tijd zullen we daarom wat meer thuis te vinden zijn. In dit artikel 6 tips om het verplicht binnen blijven leuker en nuttiger te maken.

Photo fusion medical animation

Foto: Fusion Medical Animation via Unsplash

En ook als je niet verplicht thuis zit vanwege het virus, maar gewoon tijd over hebt (omdat de wekelijkse fotoclubavond, sportclub of schilderklas niet doorgaat) krijg je met die artikel hopelijk wat inspiratie. Ook in buitensituaties nu het weer zo mooi is, bijvoorbeeld in je tuin.

1. Fotostudio bouwen thuis


Als je de deur niet uit mag vanwege het coronavirus valt er niet zoveel te fotograferen wellicht. Alhoewel je nu de kans hebt om je huis om te toveren tot fotostudio om zo binnenshuis eens wat ervaring op te doen met kunstmatige belichting.

Je kunt bijvoorbeeld eens creatieve verhalen maken met je macrolens, bijvoorbeeld met miniaturen of met alledaagse voorwerpen.

Ook kun je je bijvoorbeeld eens verdiepen in foodfotografie. Het vereist behoorlijk wat aandacht om een gerecht smakelijk op de foto te krijgen. We hebben hier een leerzaam artikel over geschreven dat je kan helpen bij het aangaan van deze uitdagingen.

Of je zou je eens kunnen verdiepen in abstracte fotografie. Speel eens met licht, schaduwen, let eens goed op lijnen, vormen en herhalingen (de standaard compositie-technieken).

Miniatuur landschappen


2. Maak eindelijk dat vakantie-fotoalbum (af)


Vaak neem je je al tijdens je vakantie voor om een mooi fotoboek samen te stellen van de reis. Maar als je dan weer thuis bent zit je dan al snel weer tot je oren in het werk of ben je druk met andere dingen.

Het uitzoeken van foto's en het opmaken van een album schiet er dan al snel bij in. Als je dan toch thuis moet zitten is dit wellicht een mooi moment om de schade weer in te halen.

Albelli fotoboek kaft


3. Druppelfotografie


Ook is druppelfotografie iets waar je je thuis helemaal in kunt uitleven. Tromp Willem van Urk schreef hier een tijdje terug een mooi artikel over voor Photofacts. Tover je huis om in een druppelstudio en maak foto's waarvan je nooit gedacht had dat je die ooit had kunnen maken.

Waterdruppel

Parapluutje door twee botsende waterdruppels

4. Volg een online fotografiecursus


Wil je je fotografieskills naar een hoger niveau tillen maar wil of kan je er de deur niet voor uit, dan is een online cursus (of een hele serie cursussen) bij Photofacts Academy natuurlijk ideaal.

Bepaal je eigen tempo en doe de lessen waneer het jou uitkomt. Je leert alles over zeer diverse onderwerpen.

Toevallig loopt er nu net een leuke actie (korting + gratis boek).

Photofactsacademy mainpage


5. Huisdieren


Heb je altijd problemen met het vinden van modellen? Je huisdier wil vast wel model voor je staan. Of niet, en dan heb je een mooie uitdaging aan te gaan om je skills voor huisdierfotografie eens wat aan te scherpen. Ook hier hebben we leuke artikelen over geschreven om je erbij te helpen.

Studioportret


6. Sensor reinigen


Een vuile sensor zorgt voor hinderlijke elementen in je foto, dus het liefst houd je hem zo schoon mogelijk. Zelf reinigen is nogal riskant, dus het liefst besteed je dit uit. Maar daar komt het in de praktijk vaak niet van.

Als je het toch zelf wilt doen, dan ga je als volgt te werk: draai het objectief van je camerabody. Bij een spiegelreflex zie je dan meteen de spiegel zitten. Vaak zit daar ook wat stof op, maar dit is eenvoudig te verwijderen met een blaasbalgje.

In het menu van je camera kun je kiezen voor een optie om manueel de sensor schoon te maken. Daarvoor wordt de cameraspiegel dan opgeklapt. De blootliggende sensor kun je nu reinigen met speciale kwastjes en vloeistoffen.

Het is wel riskant om zelf je sensor schoon te maken. Als je een fout maakt, ben je daar vaak niet voor verzekerd en een kras op de sensor is niet te repareren. Als je niet goed weet waar je mee bezig bent, overweeg dan zeker om het te laten doen door een professional. De meeste fotozaken kunnen het voor je doen.

Meer suggesties?


Heb jij nog leuke suggesties voor foto-projecten die je van thuis uit kunt doen? Laat dan zeker een reactie achter in de comments!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

4 reacties

  1. Robert
    Robert schreef op dinsdag 17 maart 2020 om 10:29  | reageer

    Niet aan te raden om met een kwastje op of nabij je sensor te komen. Je loopt de kans om vet van de beweegbare delen er over heen te smeren....en dan !
    Met fotoschietgroeten Robert

  2. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 17 maart 2020 om 11:58  | reageer

    @Robert: dank voor de tip! Ik wilde er net een poging aan wagen (de plaatselijke fotograaf besteedt het ook uit..), maar nu durf ik toch niet meer...

  3. Marij
    Marij schreef op dinsdag 17 maart 2020 om 14:06  | reageer

    Mijn camera heeft zoveel instelmogelijkheden, die ik nog niet heb gebruikt, ga ik nu eens naar kijken, beginnend bij de handleiding en vervolgens toepassen.

  4. jaak huyghe
    jaak huyghe schreef op dinsdag 17 maart 2020 om 16:48  | reageer

    Reinig al jaren m'n sensor(s) zelf. Ook soms deze van bevriende mede-fotoamateurs. Nooit geen problemen gehad. Is niet zo moeilijk/delicaat als sommigen willen doen geloven. enkel zorgen voor de juiste swabs (verschillend per sensorformaat) én de juiste vloeistof. Verder is een vaste hand wel zo handig. Gewoon voorzichtig werken, dan kan een kind de was doen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord